Go Back

Pudding z tapioki i jagód

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 233kcal

Składniki

  • 50 g tapioki granulowanej
  • 500 ml mleka zwykłego (lub kokosowego)
  • 2 łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 100 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Instrukcja

  • Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Odstaw na 1 godzinę.
  • Po tym czasie dodaj 2 łyżki erytrytolu i wymieszaj.
  • Następnie gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut (w tym czasie kulki tapioki zrobią się przeźroczyste).
  • Ugotowaną tapiokę podziel na 4 części (wskazówka: najlepiej przełóż do miseczek). Do 3 części dodaj jagody w różnych ilościach, żeby uzyskać inne odcienie koloru, a jedną pozostaw bez jagód.
  • Do szklanki wlewaj tapiokę od najjaśniejszej do najciemniejszej warstwy.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 233 | Białko: 8,9 | Węglowodany: 40,7 | Tłuszcze: 4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu