Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Przygotuj kubki papierowe (jeśli są wysokie, obetnij z góry ok 2-3 cm). Kubki wypełnij czekoladą: nałóż łyżką i następnie rozprowadź ją po bokach.
Postępuj tak z pozostałymi kubkami, a następnie włóż je na 1 godzinę do lodówki (muszą zastygnąć).
Przygotuj krem: śmietankę ubij na najwyższych obrotach, a na koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Wszystko połącz. Podziel krem na dwie części (jedna posłuży do wypełnienia doniczki, a druga do dekoracji).
Drugą część kremu podziel na 3 części, z czego jedna musi być największa. Dodaj do niej zielony barwnik.
Wyjmij czekoladowe kubki z lodówki i bardzo delikatnie je rozerwij (wskazówka: najlepiej rozpocznij przy łączeniu).
Czekoladowe kubki wypełnij kremem z mascarpone, dodaj łyżeczkę kajmaku, owoce i znów krem.
Ciastka rozdrobnij w blenderze. Posyp nimi górę każdej doniczki.
Przełóż zielony krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładaj górką na środek doniczki. Następnie nakładaj krem od dołu do góry (uformuj kaktusa na górce).
Następnie za pomocą białego kremu zrób kolce kaktusa (końcówka w rękawie musi być bardzo wąska).
Kwiatki możesz nałożyć świeże (końcówkę owiń folią spożywczą) albo uformuj je z kremu.
Deserki trzymaj w lodówce.