Go Back

Deser w czekoladowej doniczce

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 4 sztuka
Kalorie (porcja/sztuka): 487kcal

Składniki

Czekoladowe doniczki

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 6 ciastek typu oreo
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki kajmaku
  • 100 g malin i borówek (łącznie)
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 4 kubki papierowe
  • barwniki spożywcze: zielony i różowy (można pominąć)

Instrukcja

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Przygotuj kubki papierowe (jeśli są wysokie, obetnij z góry ok 2-3 cm). Kubki wypełnij czekoladą: nałóż łyżką i następnie rozprowadź ją po bokach.
  • Postępuj tak z pozostałymi kubkami, a następnie włóż je na 1 godzinę do lodówki (muszą zastygnąć).
  • Przygotuj krem: śmietankę ubij na najwyższych obrotach, a na koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Wszystko połącz. Podziel krem na dwie części (jedna posłuży do wypełnienia doniczki, a druga do dekoracji).
  • Drugą część kremu podziel na 3 części, z czego jedna musi być największa. Dodaj do niej zielony barwnik.
  • Wyjmij czekoladowe kubki z lodówki i bardzo delikatnie je rozerwij (wskazówka: najlepiej rozpocznij przy łączeniu).
  • Czekoladowe kubki wypełnij kremem z mascarpone, dodaj łyżeczkę kajmaku, owoce i znów krem.
  • Ciastka rozdrobnij w blenderze. Posyp nimi górę każdej doniczki.
  • Przełóż zielony krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładaj górką na środek doniczki. Następnie nakładaj krem od dołu do góry (uformuj kaktusa na górce).
  • Następnie za pomocą białego kremu zrób kolce kaktusa (końcówka w rękawie musi być bardzo wąska).
  • Kwiatki możesz nałożyć świeże (końcówkę owiń folią spożywczą) albo uformuj je z kremu.
  • Deserki trzymaj w lodówce.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 487 | Białko: 4,3 | Węglowodany: 37,2 | Tłuszcze: 35,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu