Go Back

Owoce pod owsianą kruszonką

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 250kcal

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
  • 250 g owoców - malin i borówek (mogą być inne, świeże lub mrożone)

Instrukcja

  • Płatki owsiane włóż do blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki (ale nie na mąkę).
  • Przełóż płatki do miski i dodaj do nich wiórki kokosowe, 2 łyżki erytrytolu oraz masło. Całość wymieszaj widelcem lub dłonią. Ucieraj wszystko do połączenia masła z pozostałymi składnikami.
  • Owoce włóż do drugiej miski, dodaj łyżkę erytrytolu i wymieszaj.
  • Owoce nakładaj do kokilek (ja użyłam o średnicy 10 cm), a następnie zakryj je kruszonką.
  • Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C (kruszonka powinna być zarumieniona).
  • Podawaj na ciepło. Można dodać do każdej porcji lody.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 250 | Białko: 4,5 | Węglowodany: 26,9 | Tłuszcze: 15,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu