Go Back

Muffinki z borówkami

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 164kcal

Składniki

  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 60 g erytrytolu lub cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g borówek

Instrukcja

  • Masło rozpuść w rondelku, a następnie przelej do miski.
  • Dodaj do niego mleko oraz jajko. Całość wymieszaj.
  • Następnie dodaj cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i dodaj część borówek do ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto wlewaj do formy wyłożonej papilotkami lub do ceramicznych kokilek. Pozostałe borówki ułóż na górze muffinek.
  • Włóż muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Gotowe muffinki możesz polać lukrem (2 łyżki cukru pudru wymieszaj z łyżeczką wody).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 164 | Białko: 4,1 | Węglowodany: 18,7 | Tłuszcze: 8,6
*wartości odżywcze obliczone z użyciem erytrytolu w przepisie 
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu