Go Back

Sałatka tajska z kurczakiem i makaronem

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 447kcal

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g makaronu ryżowego nitki (bez gotowania)
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki
  • 2 łyżki sezamu jasnego
  • 1/2 limonki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • Przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, imbir mielony

Instrukcja

  • Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw.
  • Fileta z kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki. Włóż na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Następnie dodaj 3 łyżki sosu sojowego oraz przypraw imbirem, paprykami i pieprzem.
  • Papryki pokrój wzdłuż w cienkie paski, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski albo użyj temperówki do warzyw.
  • Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka na patelni. Smaż całość ok. 10 minut.
  • Następnie dodaj 2 łyżki sezamu. Wymieszaj całość i dodaj pokrojoną kolendrę.
  • Odcedź makaron i dodaj do składników na patelni (wskazówka: polecam pokroić makaron na mniejsze kawałki – będzie łatwiej nakładać na porcje).
  • Dodaj do potrawy 2 łyżki sosu sojowego oraz wyciśnięty sok z limonki. Wymieszaj.
  • Sałatkę przed podaniem posyp sezamem oraz udekoruj kolendrą.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 447 | Białko: 30,3 | Węglowodany: 60,2 | Tłuszcze: 10
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu