Go Back

Kurczak curry

Przygotowanie: 55 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 517kcal

Składniki

  • 1 filet z kurczaka (200 g)
  • 100 g ryżu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • Przyprawy: curry, imbir mielony, pieprz, papryka słodka, chili, rozmaryn, sól
  • Opcjonalnie: 5 g sezamu jasnego do posypania

Instrukcja

  • Cebulkę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka z odrobiną oleju. Smaż aż się zarumieni.
  • W tym czasie umyj i pokrój na kawałki fileta z kurczaka. Dodaj go do cebuli w garnku i posyp przyprawami. Duś pod przykryciem około 7 minut. Następnie zalej całość szklanką przegotowanej wody.
  • Marchew oraz papryki umyj i pokrój w paski. Dodaj do garnka oraz wsyp ryż.
  • Zalej całość mlekiem kokosowym i wymieszaj. Dodaj ponownie do smaku curry oraz imbir.
  • Całość gotuj pod przykryciem 45 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  • Opcjonalnie możesz użyć sezamu do posypania gotowego dania na talerzu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 517 | Białko: 29,1 | Węglowodany: 63 | Tłuszcze: 17,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu