Kurczak curry
Kalorie (porcja/sztuka): 517kcal
- 1 filet z kurczaka (200 g)
- 100 g ryżu
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 puszka mleczka kokosowego
- Przyprawy: curry, imbir mielony, pieprz, papryka słodka, chili, rozmaryn, sól
- Opcjonalnie: 5 g sezamu jasnego do posypania
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka z odrobiną oleju. Smaż aż się zarumieni.
W tym czasie umyj i pokrój na kawałki fileta z kurczaka. Dodaj go do cebuli w garnku i posyp przyprawami. Duś pod przykryciem około 7 minut. Następnie zalej całość szklanką przegotowanej wody.
Marchew oraz papryki umyj i pokrój w paski. Dodaj do garnka oraz wsyp ryż.
Zalej całość mlekiem kokosowym i wymieszaj. Dodaj ponownie do smaku curry oraz imbir.
Całość gotuj pod przykryciem 45 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Opcjonalnie możesz użyć sezamu do posypania gotowego dania na talerzu.