Go Back

Rurki z kremem

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 196kcal

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 50 g świeżych malin
  • 4 łyżki cukru pudru

Instrukcja

  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w plastry około 4-5 cm szerokości.
  • Każdy pasek ciasta nakładaj na metalową rurkę od węższego miejsca (wskazówka: ciasto nakładaj tak, żeby na siebie nachodziło).
  • Następnie układaj rurki na blaszce posmarowanej lekko olejem lub masłem.
  • Wstaw blaszkę z rurkami do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temp. 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz uzyskać bardziej zarumienione rurki, to na ostatnie 5 minut pieczenia włącz termoobieg.
  • Wyjmij rurki z piekarnika i poczekaj aż ostygną.
  • W tym czasie wlej śmietankę do miski i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodawaj łyżką mascarpone i cukier puder. Wszystko miksuj do połączenia się składników.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • Każdą rurkę wypełnij kremem, a do środka włóż kilka malin (wskazówka: maliny możesz wymieszać z kremem do uzyskania różowego koloru albo wkładać w rurki w całości).
  • Gotowe rurki posyp lekko cukrem pudrem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 196 | Białko: 2,2 | Węglowodany: 13 | Tłuszcze: 14,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu