Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w plastry około 4-5 cm szerokości.
Każdy pasek ciasta nakładaj na metalową rurkę od węższego miejsca (wskazówka: ciasto nakładaj tak, żeby na siebie nachodziło).
Następnie układaj rurki na blaszce posmarowanej lekko olejem lub masłem.
Wstaw blaszkę z rurkami do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temp. 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz uzyskać bardziej zarumienione rurki, to na ostatnie 5 minut pieczenia włącz termoobieg.
Wyjmij rurki z piekarnika i poczekaj aż ostygną.
W tym czasie wlej śmietankę do miski i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodawaj łyżką mascarpone i cukier puder. Wszystko miksuj do połączenia się składników.
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Każdą rurkę wypełnij kremem, a do środka włóż kilka malin (wskazówka: maliny możesz wymieszać z kremem do uzyskania różowego koloru albo wkładać w rurki w całości).
Gotowe rurki posyp lekko cukrem pudrem.