Go Back

Bakłażan zapiekany z caprese

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 5 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 119kcal

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek bazylii
  • 10 g tartego parmezanu
  • Przyprawy: sól, bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Instrukcja

  • Bakłażana umyj i pokrój na plastry.
  • Blaszkę posmaruj oliwą, ułóż na niej plastry bakłażana i posyp je przyprawami.
  • Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz bakłażany 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Mozzarellę oraz pomidory pokrój w cienkie plastry.
  • Wyjmij blaszkę z piekarnika i ułóż na każdym kawałku bakłażana plaster pomidora na przemian z mozzarellą.
  • Włóż ponownie do piekarnika i piecz 15 min w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu każdy kawałek bakłażana posyp parmezanem oraz pokrojoną bazylią. Opcjonalnie możesz polać także oliwą.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 119 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 6,7 | Tłuszcze: 5,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu