Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami oraz łyżeczką soli.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do miski z mąką. Wszystko wymieszaj.
Następnie dodawaj stopniowo mleko z wodą (w temperaturze pokojowej). Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy.
Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłóż wyrośnięte ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj. Uformuj okrąg z ciasta i podziel je na 8 części (tak jak kawałki pizzy). Jeśli chcesz mieć większe rogaliki, to podziel ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem.
Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody i za pomocą pędzelka posmaruj każdy rogalik na blaszce.
Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz rogalki 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).