Go Back

Rogaliki maślane

Przygotowanie: 1 h. 40 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 160kcal

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 75 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko jajka

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami oraz łyżeczką soli.
  • Masło rozpuść w rondelku i dodaj do miski z mąką. Wszystko wymieszaj.
  • Następnie dodawaj stopniowo mleko z wodą (w temperaturze pokojowej). Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłóż wyrośnięte ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj. Uformuj okrąg z ciasta i podziel je na 8 części (tak jak kawałki pizzy). Jeśli chcesz mieć większe rogaliki, to podziel ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem.
  • Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody i za pomocą pędzelka posmaruj każdy rogalik na blaszce.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz rogalki 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 160 | Białko: 4 | Węglowodany: 23,9 | Tłuszcze: 5,4
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu