Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy.
Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) posmarowanej masłem (wskazówka: ciasto najprościej rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką, następnie przenieść ciasto na papierze na formę do tarty i obrócić papierem do góry).
Usuń nadmiar ciasta z boków, a jeśli zostały miejsca niepokryte ciastem, to doklej je kawałkami. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj ciasto.
Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.
W tym czasie ubij śmietankę na najwyższych obrotach, a pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.
Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty.
Gotową tartę przełóż do lodówki.