Go Back

Tarta z owocami

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 519kcal

Składniki

ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru (1/4 szklanki)

nadzienie

  • 1/2 puszki kajmaku
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 200 g malin
  • 200 g borówek

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy.
  • Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) posmarowanej masłem (wskazówka: ciasto najprościej rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką, następnie przenieść ciasto na papierze na formę do tarty i obrócić papierem do góry).
  • Usuń nadmiar ciasta z boków, a jeśli zostały miejsca niepokryte ciastem, to doklej je kawałkami. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj ciasto.
  • Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  • W tym czasie ubij śmietankę na najwyższych obrotach, a pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty.
  • Gotową tartę przełóż do lodówki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 519 | Białko: 8 | Węglowodany: 57,7 | Tłuszcze: 29,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu