Go Back

Bataty faszerowane mięsem

Przygotowanie: 1 h. 10 min.
Wielkość: 8 połówek
Kalorie (porcja/sztuka): 169kcal

Składniki

  • 4 małe bataty
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 sera feta półtłustego
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka, do mięs, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Instrukcja

  • Bataty umyj i obierz, a następnie każdą sztukę przekrój na pół. Przekrojone bataty przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • W tym czasie włóż mięso na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw przyprawą do mięs oraz pieprzem.
  • Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Włóż pieczarki i cebulę na drugą patelnię. Dopraw papryką, solą i pieprzem.
  • Po zmniejszeniu objętości przez pieczarki, przełóż je do smażonego mięsa na patelni. Smaż całość i dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
  • Następnie dodaj do całości pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min.
  • Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj do farszu na patelni i wymieszaj.
  • Każdą połówkę batata wypełnij przygotowanym farszem z patelni.
  • Włóż ponownie do piekarnika i piecz 8-10 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Po wyjęciu posyp całość parmezanem oraz bazylią. Polecam podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (połówka): Kcal: 169 | Białko: 12,7 | Węglowodany: 15,1 | Tłuszcze: 6,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu