Bataty umyj i obierz, a następnie każdą sztukę przekrój na pół. Przekrojone bataty przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
W tym czasie włóż mięso na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Dopraw przyprawą do mięs oraz pieprzem.
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Włóż pieczarki i cebulę na drugą patelnię. Dopraw papryką, solą i pieprzem.
Po zmniejszeniu objętości przez pieczarki, przełóż je do smażonego mięsa na patelni. Smaż całość i dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
Następnie dodaj do całości pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min.
Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj do farszu na patelni i wymieszaj.
Każdą połówkę batata wypełnij przygotowanym farszem z patelni.
Włóż ponownie do piekarnika i piecz 8-10 min. w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu posyp całość parmezanem oraz bazylią. Polecam podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.