Go Back

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 425kcal

Składniki

Farsz

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 20 g tartego parmezanu
  • Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 białko jajka (do posmarowania ciasta)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól

Sos

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz

Instrukcja

Farsz

  • Szpinak włóż na rozgrzaną patelnię (posmarowaną oliwą). Po jego zwiędnięciu dodaj ser ricotta oraz parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i oliwę. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie gładkie (wskazówka: możesz ugniatać je ręcznie na stolnicy, wówczas wbij jajka w środek i ugniataj, dodaj oliwę i nadal ugniataj do powstania gładkiego ciasta).
  • Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 40 min. (w tym czasie ciasto stanie się bardziej miękkie).
  • Po wyjęciu ciasta, podziel je na 4 części. Każdą część rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy.
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj białkiem jajka (najlepiej za pomocą pędzelka). Nakładaj łyżeczkę farszu w odstępach ok 3 cm. od siebie. Następnie przykryj całość drugim kawałkiem ciasta i dociśnij miejsca między nadzieniem.
  • Pokrój ciasto na kwadraty nożykiem do ravioli lub zwykłym nożem.
  • Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Wrzuć ravioli i gotuj ok 3 min. do wypłynięcia (mają być miękkie, ale nie rozgotowane).
  • Ravioli odcedź. Następnie wyłóż je na talerz, polej sosem i posyp parmezanem.

Sos

  • Do garnuszka włóż przecier pomidorowy, dopraw bazylią, solą i pieprzem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 425 | Białko: 21,2 | Węglowodany: 55,1 | Tłuszcze: 13,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu