Go Back

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 136kcal

Składniki

  • 2 szt. tortilli pszennej
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 6 plasterków sera żółtego (mierzwionego lub zwykłego)
  • 30 g startej mozzarelli
  • 8 plasterków jalapeno (lub więcej, jeśli ma być bardziej pikantne)
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub gęstego przecieru)
  • Przyprawy: pieprz, sól, do mięs, chili, papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Instrukcja

  • Kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie włóż kurczaka z cebulą na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu. Dopraw do smaku przyprawami.
  • W tym czasie umyj i pokrój papryki. Przygotuj pozostałe składniki.
  • Do usmażonego kurczaka dodaj pokrojone papryki, kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj.
  • Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi być ciepły, żeby rozpuścił się ser), a na nim ser żółty i mozzarellę. Przykryj drugim plackiem tortilli.
  • Smaż na bardzo małym ogniu. Po ok 4-5 min. przerzuć quesadillę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  • Przełóż gotową quesadillę na deskę i pokrój tak jak pizzę. Podawaj z ulubionymi sosami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 136 | Białko: 10,2 | Węglowodany: 15,7 | Tłuszcze: 4
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu