Kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie włóż kurczaka z cebulą na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu. Dopraw do smaku przyprawami.
W tym czasie umyj i pokrój papryki. Przygotuj pozostałe składniki.
Do usmażonego kurczaka dodaj pokrojone papryki, kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj.
Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi być ciepły, żeby rozpuścił się ser), a na nim ser żółty i mozzarellę. Przykryj drugim plackiem tortilli.
Smaż na bardzo małym ogniu. Po ok 4-5 min. przerzuć quesadillę na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
Przełóż gotową quesadillę na deskę i pokrój tak jak pizzę. Podawaj z ulubionymi sosami.