Go Back

Fit ciasto z truskawkami i galaretką

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 8 kawałków
Kalorie (porcja/sztuka): 116kcal

Składniki

  • 600 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g truskawek
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 50 g erytrytolu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki żelatyny lub agaru

Instrukcja

  • Galaretki krystaliczne rozpuść w 450 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
  • Jogurt naturalny, twaróg i erytrytol wymieszaj w misce lub zblenduj na jednolitą masę.
  • Podziel masę na 3 części i przełóż do osobnych misek.
  • 1 łyżkę żelatyny rozpuść w 50 ml gorącej wody. Dodaj do jednej miski razem z kakao i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
  • Wylej masę z kakao na okrągłą blaszkę (ja użyłam o śr. 20 cm.) i włóż do zamrażalnika na 10 min. do stężenia.
  • W tym czasie umyj truskawki i wrzuć połowę do miseczki z masą. Zblenduj całość i dodaj 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Wyjmij blaszkę z zamrażalki i wylej na nią delikatnie przygotowaną warstwę. Ponownie włóż do zamrażalki na 10 min. do stężenia.
  • Do ostatniej warstwy jogurtowej dodaj 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Tak przygotowaną masę wylej na poprzednią warstwę. Włóż na do zamrażalnika do stężenia.
  • Pokrój truskawki i ułóż je na białej warstwie. Zalej je galaretkami. Włóż ciasto do lodówki do całkowitego stężenia na 2 godziny.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 116 | Białko: 10,7 | Węglowodany: 10 | Tłuszcze: 3,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu