Go Back

Wegańskie mini bezy

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 30 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 31kcal

Składniki

  • 150 ml wody po ciecierzycy w puszce (standardowa puszka 400 g)
  • 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
  • odrobina barwnika w wybranym kolorze
  • opcjonalnie: kolorowa posypka

Instrukcja

  • Ciecierzycę odsącz z wody.
  • Wodę po ciecierzycy wlej do miski. Ubijaj do powstania sztywnej masy.
  • Stopniowo dodawaj cukier puder, aż piana będzie błyszcząca.
  • Przygotuj rękaw cukierniczy do nakładania masy. Na ścianki wsyp odrobinę barwnika i następnie nakładaj masę.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj rękawem okręgi i mini bezy (wskazówka: jeśli chcesz wykonać lizaki, formuj bezy na patykach do szaszłyków lub wbij delikatnie patyki po upieczeniu bez). Z podanych proporcji wychodzą 2 duże blachy bez.
  • Piecz bezy 60 min. w temperaturze 100 stopni C.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 31 | Białko: 0,3 | Węglowodany: 7,1 | Tłuszcze: 0,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu