150mlwody po ciecierzycy w puszce(standardowa puszka 400 g)
180gcukru pudru (1,5 szklanki)
odrobina barwnika w wybranym kolorze
opcjonalnie: kolorowa posypka
Instrukcja
Ciecierzycę odsącz z wody.
Wodę po ciecierzycy wlej do miski. Ubijaj do powstania sztywnej masy.
Stopniowo dodawaj cukier puder, aż piana będzie błyszcząca.
Przygotuj rękaw cukierniczy do nakładania masy. Na ścianki wsyp odrobinę barwnika i następnie nakładaj masę.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj rękawem okręgi i mini bezy (wskazówka: jeśli chcesz wykonać lizaki, formuj bezy na patykach do szaszłyków lub wbij delikatnie patyki po upieczeniu bez). Z podanych proporcji wychodzą 2 duże blachy bez.
Piecz bezy 60 min. w temperaturze 100 stopni C.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 31 | Białko: 0,3 | Węglowodany: 7,1 | Tłuszcze: 0,1Smacznego!Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu