Go Back

Pizza z cukinii

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 149kcal

Składniki

Pizza - spód

  • 2 cukinie
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem

Dodatki - ja użyłam

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 6 plasterków sera żółtego mierzwionego
  • 5 pieczarek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 plastry pomidorów suszonych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 50 g rukoli (garść)
  • 5 g parmezanu (do posypania)

Instrukcja

  • Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Następnie bardzo dokładnie odsącz wodę (wskazówka: można zawinąć startą cukinię w ściereczkę i wycisnąć sok).
  • Odsączoną cukinię włóż do miski, dodaj jajka, parmezan i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż całość na blaszkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 30 cm.), wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przecierem pomidorowym. Ułóż na nim kawałki sera, pieczarki i pozostałe składniki (bez rukoli). Piecz 10 min. w temperaturze 200 stopni C.
  • Po wyjęciu posyp rukolą i parmezanem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (pizza spód/kawałek): Kcal: 80,8 | Białko: 6,7 | Węglowodany: 2,6 | Tłuszcze: 4,5
Wartości odżywcze (pizza z dodatkami/kawałek): Kcal: 149 | Białko: 13 | Węglowodany: 6,3 | Tłuszcze: 8,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu