Muffinki bananowe
Kalorie (porcja/sztuka): 175kcal
- 1 duży dojrzały banan (lub dwa małe)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 125 g mąki owsianej (1 szklanka)
- 25 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 18 g startej czekolady (3 kostki lub gotowe pastylki)
Banana rozgnieć widelcem w misce, dodaj jajko i wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i masło (wskazówka: masło możesz rozpuścić wcześniej w rondelku lub pokroić w mniejsze kawałki).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Gotową masę nakładaj łyżką do papilotek wyłożonych w blaszce. Każdą babeczkę posyp czekoladą.
Włóż muffinki do rozgrzanego piekarnika i piecz je 30 min. w temperaturze 180 stopni C.