Go Back

Beza Pavlova

Przygotowanie: 4 hrs
Wielkość: 6 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 372kcal

Składniki

Beza

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru (2 szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 200 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone

Owoce

  • 40 g borówek
  • 200 g truskawek

Instrukcja

Beza

  • Białka wlej do miski i ubijaj na sztywną pianę.
  • Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj pianę (wskazówka: dla ułatwienia na papierze narysuj okrąg, żeby upiec równą bezę – u mnie o średnicy 25 cm). Uformuj pianę za pomocą łyżki (kilka ruchów od dołu do góry).
  • Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 30 min. w temperaturze 120 stopni C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz przez kolejne 3 godziny. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika i studź bezę jeszcze godzinę.
  • Wskazówka: bezę możesz upiec dzień wcześniej (pamiętaj, żeby trzymać ją poza lodówką w temperaturze pokojowej).

Krem

  • Włóż do miski śmietankę i mascarpone. Ubijaj do powstania sztywnej masy.
  • Wyłóż masę na ostudzoną bezę, na górę ułóż truskawki i borówki. Całość możesz posypać cukrem pudrem.
  • Wskazówka: krem najlepiej nakładać na bezę około godziny przed podaniem.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 372 | Białko: 5,4 | Węglowodany: 47,3 | Tłuszcze: 18,5
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu