Go Back

Czekoladowo-orzechowe batoniki z kaszy jaglanej

Przygotowanie: 10 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 99kcal

Składniki

  • 50 g kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 70 g czekolady gorzkiej (3/4 tabliczki lub cała, jeśli mają być mocno czekoladowe)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Opcjonalnie: 2 łyżki erytrytolu (jeśli lubisz bardziej słodkie)

Instrukcja

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (wskazówka: na dno garnka wlej wodę i włóż do niego plastikową miskę, która będzie dotykać dnem wody i będzie większa niż garnek. Włóż do miski czekoladę i co jakiś czas mieszaj, do całkowitego rozpuszczenia czekolady).
  • Kaszę wsyp do miski, dodaj 2 łyżki masła orzechowego oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Ułóż masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj za pomocą łyżki.
  • Włóż do lodówki na min. 3 godziny.
  • Po wyjęciu pokrój na kawałki (kwadraty lub prostokąty). Trzymaj w lodówce.
  • Batoniki możesz modyfikować poprzez zmianę proporcji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej czekoladowe batoniki – użyj całej tabliczki czekolady).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko: 2,3 | Węglowodany: 11,2 | Tłuszcze: 5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu