Fit kopytka w sosie z borowików
Kalorie (porcja/sztuka): 500kcal
Kopytka
- 250 g chudego twarogu
- 70 g mąki pełnoziarnistej (1/2 szklanki)
- 70 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Sos z borowików
- 20 g suszonych borowików (lub innych grzybów)
- 1 cebula
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5%
- 1 pęczek świeżej bazylii
- Przyprawy: sól, pieprz, chili
Opcjonalnie: sezam do posypania
Kopytka
Twaróg rozdrobnij widelcem w misce, następnie wbij jajko i wsyp mąki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wyłóż ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie spłaszcz go dłonią i krój ukośnie w małe kawałki.
Wrzuć kopytka do garnka z gotującą się, lekko posoloną wodą. Gotuj je ok. 2 minut, do wypłynięcia i wyławiaj łyżką.
Opcjonalnie: możesz podsmażyć ugotowane kopytka na patelni z sezamem. W tej wersji będą chrupiące.
Sos z borowików
Suszone grzyby włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 min. Następnie odcedź grzyby i włóż je na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą.
Cebulę pokrój w drobne kawałki. Dodaj na patelnię do grzybów. Dopraw wszystko solą, pieprzem i odrobiną chili.
Wlej na patelnię jogurt i wszystko wymieszaj. Bazylię pokrój drobno i wrzuć do sosu (wskazówka: jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody).
Tak przygotowanym sosem polej kopytka. Całość posyp bazylią i sezamem.