Go Back

Fit kopytka w sosie z borowików

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 500kcal

Składniki

Kopytka

  • 250 g chudego twarogu
  • 70 g mąki pełnoziarnistej (1/2 szklanki)
  • 70 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos z borowików

  • 20 g suszonych borowików (lub innych grzybów)
  • 1 cebula
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5%
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili

Opcjonalnie: sezam do posypania

    Instrukcja

    Kopytka

    • Twaróg rozdrobnij widelcem w misce, następnie wbij jajko i wsyp mąki oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
    • Wyłóż ciasto na blat i uformuj z niego wałek. Następnie spłaszcz go dłonią i krój ukośnie w małe kawałki.
    • Wrzuć kopytka do garnka z gotującą się, lekko posoloną wodą. Gotuj je ok. 2 minut, do wypłynięcia i wyławiaj łyżką.
    • Opcjonalnie: możesz podsmażyć ugotowane kopytka na patelni z sezamem. W tej wersji będą chrupiące.

    Sos z borowików

    • Suszone grzyby włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 min. Następnie odcedź grzyby i włóż je na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą.
    • Cebulę pokrój w drobne kawałki. Dodaj na patelnię do grzybów. Dopraw wszystko solą, pieprzem i odrobiną chili.
    • Wlej na patelnię jogurt i wszystko wymieszaj. Bazylię pokrój drobno i wrzuć do sosu (wskazówka: jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody).
    • Tak przygotowanym sosem polej kopytka. Całość posyp bazylią i sezamem.

    Informacje dodatkowe

    Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 500 | Białko: 39,6 | Węglowodany: 64 | Tłuszcze: 10
    Smacznego!
     
    Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu