Go Back

Szarlotka z budyniem

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 15 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 260kcal

Składniki

Ciasto kruche

  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 150 g mąki owsianej (1 szklanka)
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g erytrytolu (1/3 szklanki)

Masa budyniowa

  • 900 ml mleka 1,5 % (3,5 szklanki)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka prażone - 1 słoik (810 g)

    Instrukcja

    Ciasto kruche

    • Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie składniki ugniataj do powstania jednolitej masy.
    • Ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do lodówki na 30min, a drugą do zamrażalnika.
    • W tym czasie wykonaj masę budyniową (instrukcja w osobnym punkcie).
    • Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wskazówka: ja użyłam blaszki o wymiarach 20 cm na 30 cm). Jeśli wyjdzie nierówny kawałek, doklej brakujące miejsca. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem.
    • Na ciasto wylej przygotowaną masę budyniową, a na nią połóż jabłka.
    • Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce. Tak przygotowanym ciastem posyp jabłka na górze.
    • Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50 min. w temperaturze 180 stopni C.
    • Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem po ostygnięciu. Ciasto może stać kilka dni w lodówce.

    Masa budyniowa

    • Budynie zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj 900 ml mleka. Dodaj do nich 2 łyżeczki erytrytolu. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę cynamonu i wszystko wymieszaj. Odstaw masę do lekkiego ostygnięcia.

    Informacje dodatkowe

    Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 260 | Białko: 6,6 | Węglowodany: 29,8 | Tłuszcze: 12,8
    Smacznego!
     
    Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu