Go Back

Fit deser z galaretką

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 196kcal

Składniki

  • 1 galaretka (smak-owoce leśne)
  • 125 g chudego twarogu
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • 3 łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 30 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 30 g borówek
  • 1 kostka czekolady do starcia i posypania
  • 10 mini biszkoptów

Instrukcja

  • Galaretkę wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem, wymieszaj dokładnie, żeby rozpuścił się cały proszek. Odstaw w chłodne miejsce do delikatnego stężenia.
  • Twaróg, jogurt i erytrytol włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wypełnionej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Wlej do przygotowanej masy z twarogiem.
  • Podziel masę na 2 części, jedna ma stanowić 1/4 całości. Do mniejszej części dodaj łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Wysoką szklankę włóż bokiem do miseczki lub innego pojemnika (tak, żeby leżała stabilnie). Wlej do niej połowę galaretki (bokiem, najlepiej za pomocą pojemnika z dzióbkiem). Wstaw do zamrażalnika na 20 min. (wskazówka: jeśli nie masz miejsca w zamrażalniku, wstaw do lodówki, ale wydłuży się czas tężenia).
  • Następnie obróć szklankę drugą stroną i wlej tak samo białą część z twarogiem. Włóż do stężenia na 10 min.
  • Z warstwą kakaową postępuj tak samo jak poprzednio – znów obróć szklankę i wlej masę. Włóż na 10 min. do stężenia.
  • Gdy wszystkie warstwy są gotowe, na środek każdej szklanki włóż owoce, startą czekoladę i biszkopty.
  • Deser można podać od razu do spożycia lub chłodzić w lodówce.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 196 | Białko: 20,7 | Węglowodany: 22,6 | Tłuszcze: 2,6
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu