Go Back

Burrito z kurczakiem i ryżem

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 495kcal

Składniki

  • 2 wrapy pełnoziarniste (mogą być również pszenne)
  • 1 filet z kurczaka 200 g
  • 50 g ryżu
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pomidorów krojonych w puszce
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka gruntowego
  • 2 liście sałaty
  • 20 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • Przyprawy: pieprz, sól, chili, do mięs, do kurczaka

Instrukcja

  • Ryż wsyp do garnka, posól i zalej wodą. Gotuj do momentu odparowania wody.
  • Fileta z kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Smaż na patelni posmarowanej oliwą, dopraw do smaku przyprawami.
  • Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki.
  • W momencie, kiedy kurczak będzie podsmażony na złocisty kolor, dodaj do niego cebulę i całość smaż na małym ogniu. Na koniec posyp wszystko 1/3 mozzarelli.
  • Warzywa umyj (pomidorki koktajlowe, ogórek, sałata) i pokrój drobno.
  • Pomidory w puszce przełóż do miseczki, rozgnieć wszystko widelcem. Dodaj do tego posiekaną kolendrę oraz pieprz, sól i odrobinę chili. Gotowa salsa posłuży do polania całości.
  • Wyjmij wrapy z opakowania i podgrzej je w piekarniku lub grillu elektrycznym (ok 4-5 min.). Po wyjęciu na każdym z nich ułóż połowę kurczaka z cebulą i mozzarellą. Następnie ułóż połowę ryżu i polej całość częścią pomidorowej salsy. Na wszystko połóż pokrojone warzywa i znów polej salsą. Na samą górę dodaj łyżkę śmietany do przełamania ostrego smaku.
  • Zawiń wrapy (najpierw górną i dolną część, a następnie boki), możesz je owinąć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
  • Gotowe burrito można podawać z dodatkową salsą i śmietaną w miseczkach.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 495 | Białko: 34,7 | Węglowodany: 59,1 | Tłuszcze: 12,3
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu