Go Back

Zapiekanka z cukinii i kurczakiem

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 346kcal

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 filet z kurczaka (200 g)
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 ser pleśniowy (ja użyłam light 120 g)
  • 30 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz, do mięs, do kurczaka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Instrukcja

  • Cukinię umyj i odkrój końce. Pokrój każdą cukinię w cienkie paski po całej długości.
    Ułóż kawałki cukinii na kratce lub blaszce i piecz je 10 min. w temperaturze 180 stopni C (cukinie zmiękną i będzie się je łatwiej zawijać).
  • Kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż kurczaka na posmarowaną oliwą patelnię, dodaj przyprawy i smaż z każdej strony. Następnie dodaj pomidory z puszki i smaż całość na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  • Ser pleśniowy pokrój w cieniutkie plastry.
  • Wyjmij cukinie z piekarnika. Na każdym plastrze ułóż ser pleśniowy, a następnie kurczaka z pomidorami. Całość możesz dodatkowo posypać przyprawami i serem mozzarella.
  • Każdy kawałek cukinii zawiń i ułóż w formie do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm). Po włożeniu wszystkich zwiniętych kawałków polej całość pozostałym sosem z patelni i posyp bazylią oraz mozzarellą.
  • Piecz zapiekankę 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Do posypania każdej porcji na talerzu użyj świeżej bazylii. Opcjonalnie możesz użyć również startego parmezanu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 346 | Białko: 43,4 | Węglowodany: 13,3 | Tłuszcze: 13,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu