Cukinię umyj i odkrój końce. Pokrój każdą cukinię w cienkie paski po całej długości.
Ułóż kawałki cukinii na kratce lub blaszce i piecz je 10 min. w temperaturze 180 stopni C (cukinie zmiękną i będzie się je łatwiej zawijać).
Kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż kurczaka na posmarowaną oliwą patelnię, dodaj przyprawy i smaż z każdej strony. Następnie dodaj pomidory z puszki i smaż całość na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Ser pleśniowy pokrój w cieniutkie plastry.
Wyjmij cukinie z piekarnika. Na każdym plastrze ułóż ser pleśniowy, a następnie kurczaka z pomidorami. Całość możesz dodatkowo posypać przyprawami i serem mozzarella.
Każdy kawałek cukinii zawiń i ułóż w formie do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm). Po włożeniu wszystkich zwiniętych kawałków polej całość pozostałym sosem z patelni i posyp bazylią oraz mozzarellą.
Piecz zapiekankę 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
Do posypania każdej porcji na talerzu użyj świeżej bazylii. Opcjonalnie możesz użyć również startego parmezanu.