Fit kinder country
Kalorie (porcja/sztuka): 160kcal
- 125 g mascarpone
- 25 g odłuszczonego mleka w proszku
- 25 g orkiszu ekspandowanego
- 40 g oleju kokosowego
- 20 g erytrytolu
Polewa
- 20 g oleju kokosowego
- 25 g ciemnego kakao
- Opcjonalnie łyżeczka miodu
Mascarpone, odtłuszczone mleko w proszku oraz olej kokosowy i erytrytol włóż do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj do nich orkisz (25 g) i połącz składniki.
Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm) i wyrównaj całość za pomocą łyżki.
Przełóż całość do zamrażalnika na 15 min. (wskazówka: papier do pieczenia pozwoli na proste wyjęcie masy z formy).
Polewa
Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj do niego kakao i dokładnie wymieszaj (wskazówka: możesz dodać również łyżkę miodu dla słodszego smaku).
Wskazówka: jako polewy możesz użyć pół tabliczki czekolady (ciemnej lub mlecznej), którą należy wcześniej rozpuścić w garnuszku.
Połączenie składników
Wyjmij masę z zamrażalnika i ułóż na kratce lub na blacie. Wylej na nią przygotowaną wcześniej czekoladę.
Włóż nowy papier do formy i przełóż na niego polaną masę polewą do dołu. Polej drugą stronę masy (aby całość była pokryta czekoladą). Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc.