Go Back

Fit kinder country

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 160kcal

Składniki

  • 125 g mascarpone
  • 25 g odłuszczonego mleka w proszku
  • 25 g orkiszu ekspandowanego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 20 g erytrytolu

Polewa

  • 20 g oleju kokosowego
  • 25 g ciemnego kakao
  • Opcjonalnie łyżeczka miodu

Posypka

  • 10 g orkiszu

Instrukcja

  • Mascarpone, odtłuszczone mleko w proszku oraz olej kokosowy i erytrytol włóż do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj do nich orkisz (25 g) i połącz składniki.
  • Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm) i wyrównaj całość za pomocą łyżki.
  • Przełóż całość do zamrażalnika na 15 min. (wskazówka: papier do pieczenia pozwoli na proste wyjęcie masy z formy).

Polewa

  • Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj do niego kakao i dokładnie wymieszaj (wskazówka: możesz dodać również łyżkę miodu dla słodszego smaku).
  • Wskazówka: jako polewy możesz użyć pół tabliczki czekolady (ciemnej lub mlecznej), którą należy wcześniej rozpuścić w garnuszku.

Połączenie składników

  • Wyjmij masę z zamrażalnika i ułóż na kratce lub na blacie. Wylej na nią przygotowaną wcześniej czekoladę.
  • Włóż nowy papier do formy i przełóż na niego polaną masę polewą do dołu. Polej drugą stronę masy (aby całość była pokryta czekoladą). Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 160 | Białko: 3,1 | Węglowodany: 5,6 | Tłuszcze: 13,9
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu