Makaron tagliatelle z suszonymi pomidorami
Kalorie (porcja/sztuka): 570kcal
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g śmietany 18%
- 20 g suszonych pomidorów
- 15 g parmezanu
- Bazylia świeża (3 pęczki)
- Przyprawy: bazylia, czosnek, pieprz, sól
Makaron ugotuj w posolonej wodzie (al dente), a następnie odcedź.
Do garnka wlej łyżkę oleju, a następnie dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Do podsmażonego czosnku dodaj suszone pomidory i pokrojoną bazylię.
Następnie wlej puszkę pomidorów i gotuj całość na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Makaron ułóż na głębokim talerzu, dodaj przygotowany sos. Całość posyp bazylią oraz dużą ilością parmezanu.
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 570 | Białko: 20,5 | Węglowodany: 65,4 | Tłuszcze: 24,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu