Go Back

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Przygotowanie: 45 min.
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 323kcal

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 8 szt. szparagów
  • 20 g sera mozzarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka, czosnek
  • (Opcjonalnie: parmezan do posypania)

Instrukcja

  • Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej ciasto francuskie i zegnij na brzegach. Następnie wysmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, posyp solą i pieprzem. 
  • Szparagi umyj, odetnij twarde końce i ułóż je na cieście francuskim. Pomidorki koktajlowe pokrój w cienkie plasterki i ułóż między szparagami.
  • Całość posyp przyprawami i mozzarellą. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni C.
  • Wskazówka: dodatkowo możesz posypać całość parmezanem. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 323 | Białko: 8,2 | Węglowodany: 27,6 | Tłuszcze: 20,2
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu