Szpinak mrożony rozmroź, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Jeśli używasz świeżego szpinaku, dodaj do niego 30 ml oleju.
Do miski wbij jajka oraz cukier, ubijaj do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie dodaj olej oraz szpinak. Po tym dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.
Gotową masę przełóż do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piecz babeczki 25 min. w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).
Po wyjęciu i ostudzeniu babeczek, z każdej utnij górę i pokrusz ją do osobnej miseczki. Następnie wydrąż małą łyżeczką środek (tak, jak na zdjęciu).
Do miski włóż śmietankę i ubijaj ją mikserem do momentu, aż będzie sztywna. Następnie dodawaj stopniowo mascarpone, a na końcu cukier puder. Miksuj do połączenia wszystkich składników.
Każdą babeczkę nadziewaj przygotowanym mascarpone ze śmietanką. Nakładaj masę po same brzegi, a następnie nakładaj na nią pokruszone kawałki ciasta. Na koniec dodaj kilka borówek i malin (wskazówka: polecam schłodzić babeczki w lodówce).