Go Back

Muffinki szpinakowe z mascarpone

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 411kcal

Składniki

Muffinki

  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g szpinaku mrożonego lub świeżego

Nadzienie i dekoracja

  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 100 g borówek
  • 50 g malin

Instrukcja

  • Szpinak mrożony rozmroź, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Jeśli używasz świeżego szpinaku, dodaj do niego 30 ml oleju.
  • Do miski wbij jajka oraz cukier, ubijaj do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie dodaj olej oraz szpinak. Po tym dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. 
  • Gotową masę przełóż do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piecz babeczki 25 min. w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).
  • Po wyjęciu i ostudzeniu babeczek, z każdej utnij górę i pokrusz ją do osobnej miseczki. Następnie wydrąż małą łyżeczką środek (tak, jak na zdjęciu).
  • Do miski włóż śmietankę i ubijaj ją mikserem do momentu, aż będzie sztywna. Następnie dodawaj stopniowo mascarpone, a na końcu cukier puder. Miksuj do połączenia wszystkich składników.
  • Każdą babeczkę nadziewaj przygotowanym mascarpone ze śmietanką. Nakładaj masę po same brzegi, a następnie nakładaj na nią pokruszone kawałki ciasta. Na koniec dodaj kilka borówek i malin (wskazówka: polecam schłodzić babeczki w lodówce).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 411 | Białko: 6,9 | Węglowodany: 36,6 | Tłuszcze: 26,7
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu