Go Back

Sałatka z kurczakiem na krakersach

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 9 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 235kcal

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 3 jajka
  • 32 szt. krakersów (1 duże opakowanie)
  • 20 g sałaty lodowej
  • 50 g sera żółtego
  • 30 g papryki
  • 55 g kukurydzy z puszki (1/4 puszki)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżka keczupu
  • Szczypiorek
  • Przyprawy: pieprz, papryka, do gyrosa, do mięs

Instrukcja

  • Jajka ugotuj na twardo. Kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki, dopraw przyprawami i smaż na rozgrzanej patelni. 
  • Ugotowane jajka obierz i oddziel żółtka od białek. Zetrzyj na tarce osobno białka i żółtka. 
  • Sałatę umyj i pokrój w drobne kawałki, to samo zrób z papryką. Ser żółty pokrój w drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
  • Przygotuj sos do polania: jogurt naturalny, majonez, keczup i przyprawę do gyrosa wymieszaj w misce.
  • Ułóż w formie (ja użyłam o wymiarach 16 cm na 18 cm) na dnie warstwę krakersów, posmaruj je majonezem. Następnie ułóż na nich sałatę, ser oraz kukurydzę. Posmaruj całość wcześniej przygotowanym sosem. Ułóż kolejną warstwę krakersów.
  • Na krakersy połóż kurczaka oraz paprykę. Całość polej sosem. Ułóż ostatnią warstwę krakersów.
  • Krakersy posmaruj sosem. Połóż starte białka jajek, a następnie posyp żółtkami. Dodatkowo całość posyp posiekanym szczypiorkiem. 
  • Gotową sałatkę włóż do lodówki na ok. 4-5 godzin. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 235 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 15,0 | Tłuszcze: 14,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu