Go Back

Sernik z kajmakiem

Przygotowanie: 1 h. 45 min.
Wielkość: 14 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 334kcal

Składniki

Spód

  • 175 g mąki owsianej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe niesłodzone
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 2 białka

Dekoracja

  • 1/2 puszki kajmaku
  • 20 g płatków migdałowych
  • 15 g rozdrobnionych malin

Instrukcja

Spód

  • Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i ugnieć na jednolitą masę.
  • Ciasto przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, uformuj spód, aby był równy (ja użyłam formy o średnicy 26 cm). 
  • Piecz spód 15 min. w temperaturze 180 stopni C. 

Masa serowa

  • Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier puder i miksuj. Następnie dodaj rozpuszczone masło, jajka i budynie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. (Wskazówka: nie miksuj dłużej, żeby masa się nie napowietrzyła, ponieważ może to doprowadzić do urośnięcia i opadnięcia sernika). 
  • Przygotowaną masę wlej na wcześniej upieczony spód i piecz w rozgrzanym piekarniku 60 min. w temperaturze 160 stopni C. 
  • Studź sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Dekoracja

  • Kajmak rozsmaruj równomiernie na górze sernika. 
  • Górę posyp płatkami migdałów i rozdrobnionymi malinami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 334 | Białko: 14,4 | Węglowodany: 31,8 | Tłuszcze: 16,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu