Go Back

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Przygotowanie: 40 min.
Wielkość: 2 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 445kcal

Składniki

  • 100 g makaronu nitki
  • 100 g mięsa mielonego
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 10 g mozzarelli
  • Kilka listków bazylii (do dekoracji)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, bazylia, do mięsa

Instrukcja

  • Makaron ugotuj z odrobiną soli. Cebulę i pieczarki pokrój w drobne kawałki. Mięso dopraw przyprawami w misce do smaku. Połącz mięso z pokrojoną cebulą i pieczarkami.
  • Z wymieszanego mięsa formuj małe kulki. Smaż je na rozgrzanej patelni z każdej strony. Do kulek z mięsa wlej pomidory w puszce.
  • W formie do pieczenia (użyłam o wymiarach 18 cm na 16 cm) połóż ugotowany makaron, wsyp do niego połowę mozzarelli i zalej połową powstałego sosu na patelni (bez mięsa). 
  • Na górę (kolejna warstwa) połóż ser, a następnie kulki z mięsa. Całość posyp pozostałą częścią mozzarelli.
  • Piecz 20 min. w temperaturze 190 stopni C. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 445 | Białko: 35,9 | Węglowodany: 43,4 | Tłuszcze: 13,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu