Formę na babkę wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik.
Masło włóż do miski razem z cukrem i miksuj lub ucieraj do uzyskania jednolitej, jasnej masy.
Do masy dodaj 4 całe jajka i dodatkowe żółtko (białko będzie potrzebne do zrobienia lukru do polania babki). Wszystko razem miksuj.
Następnie dodaj partiami mąkę i mleko. Miksuj do połączenia się składników.
Ciasto podziel na 3 części, do dwóch wsyp odrobinę barwników (do jednej zielony, do drugiej różowy).
Ciasto dodawaj partiami do przygotowanej wcześniej formy na babkę. Dodawaj ciasto stopniowo kolorami. Ciasto powinno zajmować 3/4 formy.
Piecz ciasto 60-70 min. w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu. Na koniec sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek powinien być suchy).
Białko jajka, które pozostało wlej do miski i dodaj cukier puder. Miksuj do uzyskania gęstego lukru. Jeśli masa będzie rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polej babkę. Ciasto możesz dodatkowo udekorować.
Wskazówka: część ciasta możesz wykorzystać do upieczenia małej babeczki, idealnej do koszyczka wielkanocnego. Mała babeczka znajduje się na ostatnim zdjęciu.