Go Back

Kolorowa babka wielkanocna

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 16 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 247kcal

Składniki

  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 220 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy (małe opakowanie)
  • 50 g cukru pudru (do lukru)
  • Barwnik spożywczy - kolor zielony i różowy

Instrukcja

  • Formę na babkę wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik. 
  • Masło włóż do miski razem z cukrem i miksuj lub ucieraj do uzyskania jednolitej, jasnej masy. 
  • Do masy dodaj 4 całe jajka i dodatkowe żółtko (białko będzie potrzebne do zrobienia lukru do polania babki). Wszystko razem miksuj.
  • Następnie dodaj partiami mąkę i mleko. Miksuj do połączenia się składników. 
  • Ciasto podziel na 3 części, do dwóch wsyp odrobinę barwników (do jednej zielony, do drugiej różowy).  
  • Ciasto dodawaj partiami do przygotowanej wcześniej formy na babkę. Dodawaj ciasto stopniowo kolorami. Ciasto powinno zajmować 3/4 formy. 
  • Piecz ciasto 60-70 min. w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu. Na koniec sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek powinien być suchy).
  • Białko jajka, które pozostało wlej do miski i dodaj cukier puder. Miksuj do uzyskania gęstego lukru. Jeśli masa będzie rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polej babkę. Ciasto możesz dodatkowo udekorować. 
  • Wskazówka: część ciasta możesz wykorzystać do upieczenia małej babeczki, idealnej do koszyczka wielkanocnego. Mała babeczka znajduje się na ostatnim zdjęciu.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 247 | Białko: 5,1 | Węglowodany: 30,5 | Tłuszcze: 12,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu