Go Back

Jajka faszerowane awokado

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 4 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 172kcal

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 100 g jogurtu greckiego
  • Szczypiorek
  • Kurkuma i barszcz z torebki (barwniki do jajek)
  • Przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka, do gyrosa, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Instrukcja

  • Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je i podziel na pół. Żółtka przełóż do miski. 
  • W dwóch miskach przygotuj ciepłą wodę, do jednej wsyp kurkumę, a do drugiej barszcz czerwony. Zanurz połowę jajek w kurkumie, a połowę w barszczu. Odstaw na 10 min. 
  • Awokado obierz i pokrój w drobne kawałki (ja użyłam rozdrabniacza), dodaj jogurt oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj żółtka jajek i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Jajka wyjmij z misek i ułóż na talerzu. Na każdą połówkę dodawaj farsz. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem oraz czarnuszką. 

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka, dwie połówki jajka): Kcal: 172 | Białko: 10,0 | Węglowodany: 4,9 | Tłuszcze: 12,7
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu