Przyprawy: pieprz, sól, papryka chili, bazylia, przyprawa do gyrosa
Sos
1łyżeczkamusztardy chrzanowej
2łyżkijogurtu
Przyprawy: bazylia
Pozostałe składniki
2dużeliście sałaty
1/2cebuli
4plastrypomidora
6plasterkówogórka
6plasterkówpapryczek jalapeno
5gparmezanu
Instrukcja
Bułki
Szpinak zblenduj z połową wody (60 ml). Pozostała część wody musi być ciepła (do rozpuszczenia drożdży).
Mąkę, drożdże oraz ciepłą wodę wymieszaj lub zmiksuj, dodaj zblendowany szpinak, sól i olej. Wszystko mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Po upłynięciu czasu, wyjmuj ciasto z miski i ugniataj je do pozbycia się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj dużą kulę. Połóż je na blaszce do pieczenia i posmaruj oliwą oraz posyp sezamem.
Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Następnie wyjmij bułki i pozostaw do ostygnięcia.
Kotlety z ciecierzycy
Ciecierzycę odsącz i zblenduj. Cebulę posiekaj bardzo drobno. W misce połącz ciecierzycę z cebulą, dodaj przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z ciasta formuj kotlety i obtaczaj je w mące (wskazówka: zamiast mąki możesz użyć bułki tartej). Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem lub oliwą.
Połączenie składników w całość
Bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj łyżką sosu i połóż liść sałaty. Następnie połóż kotleta z ciecierzycy, a na nim pozostałe składniki. Górną część bułki posmaruj sosem.
Całość możesz posypać parmezanem (wskazówka: cebulkę pokroiłam w plastry i upiekłam w piekarniku razem z bułkami).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 705 | Białko: 28,4 | Węglowodany: 114,1 | Tłuszcze: 15,0Smacznego!Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu