Go Back

Wegetariański burger z ciecierzycy

Przygotowanie: 1 h. 15 min.
Wielkość: 2 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 705kcal

Składniki

Bułki (2 sztuki)

  • 200 g mąki
  • 120 ml wody
  • 40 g świeżego szpinaku
  • 3 g drożdży w proszku
  • 3 g sezamu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: pół łyżeczki soli

Kotlety z ciecierzycy

  • 1/2 puszki ciecierzycy (po odsączeniu 120 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • 25 g mąki ryżowej lub pszennej
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka chili, bazylia, przyprawa do gyrosa

Sos

  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki jogurtu
  • Przyprawy: bazylia

Pozostałe składniki

  • 2 duże liście sałaty
  • 1/2 cebuli
  • 4 plastry pomidora
  • 6 plasterków ogórka
  • 6 plasterków papryczek jalapeno
  • 5 g parmezanu

Instrukcja

Bułki

  • Szpinak zblenduj z połową wody (60 ml). Pozostała część wody musi być ciepła (do rozpuszczenia drożdży).
  • Mąkę, drożdże oraz ciepłą wodę wymieszaj lub zmiksuj, dodaj zblendowany szpinak, sól i olej. Wszystko mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Po upłynięciu czasu, wyjmuj ciasto z miski i ugniataj je do pozbycia się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj dużą kulę. Połóż je na blaszce do pieczenia i posmaruj oliwą oraz posyp sezamem.
  • Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Następnie wyjmij bułki i pozostaw do ostygnięcia.

Kotlety z ciecierzycy

  • Ciecierzycę odsącz i zblenduj. Cebulę posiekaj bardzo drobno. W misce połącz ciecierzycę z cebulą, dodaj przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  • Z ciasta formuj kotlety i obtaczaj je w mące (wskazówka: zamiast mąki możesz użyć bułki tartej). Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem lub oliwą.

Połączenie składników w całość

  • Bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj łyżką sosu i połóż liść sałaty. Następnie połóż kotleta z ciecierzycy, a na nim pozostałe składniki. Górną część bułki posmaruj sosem.
  • Całość możesz posypać parmezanem (wskazówka: cebulkę pokroiłam w plastry i upiekłam w piekarniku razem z bułkami).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 705 | Białko: 28,4 | Węglowodany: 114,1 | Tłuszcze: 15,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu