Go Back

Rożki z ciasta francuskiego

Przygotowanie: 55 min.
Wielkość: 8 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 296kcal

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 20 g mozzarelli
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka, czosnek, do mięsa mielonego

Instrukcja

  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę, razem z mięsem włóż na rozgrzaną patelnię, a następnie dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę, czosnek, do mięsa mielonego). 
  • Pokrój pieczarki w drobne kawałki i podsmaż na drugiej patelni. Gdy pieczarki będą gotowe, dodaj je do mięsa. Następnie dodaj pokrojoną paprykę w kostkę.
  • Do całości dodaj pomidory w puszce (pokrojone), smaż do odparowania sosu. Na koniec dodaj kukurydzę i wszystko wymieszaj. Farsz odstaw do ostygnięcia (wskazówka: jest to konieczne, ponieważ przy ciepłym farszu ciasto francuskie będzie się rozpadać). 
  • Ciasto francuskie pokrój w duże kwadraty. Na środek połóż łyżkę farszu i posyp mozzarellą. Złóż ciasto do jednego boku tworząc trójkąt. Widelcem dociśnij brzegi, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. 
  • Gotowe trójkąty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C (wskazówka: gotowe rożki możesz podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 296 | Białko: 15,5 | Węglowodany: 24,1 | Tłuszcze: 15,8
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu