Go Back

Fit ciasto z truskawkami i borówkami

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 182kcal

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki agaru (lub żelatyny)
  • 50 g erytrytolu lub innego cukru
  • 40 g borówek
  • 70 g truskawek

Instrukcja

  • Płatki owsiane zmiksuj drobno, dodaj do nich wiórki kokosowe. 
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj płynną czekoladę do wymieszanych wcześniej płatków i wiórków. Wymieszaj dokładnie całą masę. Gotową masę przełóż do blaszki i ugniataj do pokrycia równomiernie całej blaszki.
  • Jogurt grecki, erytrytol i mleko kokosowe wymieszaj w misce. Agar rozpuść w gorącej wodzie (50 ml) i dodaj do pozostałych składników. 20 g truskawek zblenduj i dodaj do całej masy. 
  • Gotową masę wlej na blaszkę. Truskawki pokrój na kawałki i układaj na górze ciasta, następnie poukładaj borówki. Możesz posypać także startą czekoladą.
  • Ciasto włóż do lodówki na ok. 2 godziny.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 182 | Białko: 3,9 | Węglowodany: 20,0 | Tłuszcze: 10,0
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu