Do miski wsyp mąkę i drożdże, dodaj cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie dodaj stopniowo mleko i jajka (2 żółtka i 1 białko). Taką masę ugniataj ręką lub mieszaj w misie miksera. Na koniec dodaj masło i ugniataj ciasto przez ok. 5 min.
Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 min.
Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do pozbycia się pęcherzyków powietrza (wskazówka: stolnicę posyp lekko mąką). Następnie rozwałkuj ciasto.
Nadzienie
Rozwałkowane ciasto pokryj roztopionym masłem, a następnie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem. Takie ciasto zawiń w roladę i potnij poziomo na kawałki, których wysokość ma wynieść ok. 3 cm.
Gotowe kawałki ułóż na blaszce i odstaw na 30 min. do kolejnego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmaruj wymieszanym żółtkiem jajka z mlekiem (za pomocą pędzelka), następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu (wskazówka: ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm). Po tym czasie wyjmij bułeczki.
Lukier
Białko zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj upieczone bułeczki (wskazówka: lukier można przygotować także bez białka: podgrzej w garnku wyciśnięty sok z cytryny i dodaj do niego cukier puder, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko: 3,4 | Węglowodany: 14,4 | Tłuszcze: 3,6Smacznego!Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu