Go Back

Cinnamon rolls

Przygotowanie: 1 h. 50 min.
Wielkość: 24 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 99kcal

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży w saszetce
  • 150 ml ciepłego mleka 1,5%
  • 25 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • Pół łyżeczki soli

Nadzienie

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 10 g cynamonu w proszku
  • 1 żółtko jajka
  • 2 łyżki mleka 1,5%

Lukier

  • 1 białko jajka
  • 30 g cukru pudru
  • Sok z cytryny

Instrukcja

Ciasto

  • Do miski wsyp mąkę i drożdże, dodaj cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie dodaj stopniowo mleko i jajka (2 żółtka i 1 białko). Taką masę ugniataj ręką lub mieszaj w misie miksera. Na koniec dodaj masło i ugniataj ciasto przez ok. 5 min. 
  • Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 min.
  • Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do pozbycia się pęcherzyków powietrza (wskazówka: stolnicę posyp lekko mąką). Następnie rozwałkuj ciasto.

Nadzienie

  • Rozwałkowane ciasto pokryj roztopionym masłem, a następnie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem. Takie ciasto zawiń w roladę i potnij poziomo na kawałki, których wysokość ma wynieść ok. 3 cm. 
  • Gotowe kawałki ułóż na blaszce i odstaw na 30 min. do kolejnego wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte ciasto posmaruj wymieszanym żółtkiem jajka z mlekiem (za pomocą pędzelka), następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu (wskazówka: ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm). Po tym czasie wyjmij bułeczki.

Lukier

  • Białko zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj upieczone bułeczki (wskazówka: lukier można przygotować także bez białka: podgrzej w garnku wyciśnięty sok z cytryny i dodaj do niego cukier puder, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko: 3,4 | Węglowodany: 14,4 | Tłuszcze: 3,6
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu