Kanapki z jajkiem, awokado i łososiem
Kalorie (porcja/sztuka): 291kcal
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1/2 awokado
- 50 g wędzonego łososia
- 2 jajka
- 12 plasterków ogórka
- 2 plasterków limonki
- Przyprawy: czarnuszka, pieprz, sól, papryka, koperek
Sposób 1
Awokado pokrój drobno, dodaj pieprz i sok z limonki. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W zależności od tego jak lubisz, możesz zostawić większe kawałki awokado.
Łososia pokrój na kawałki, a ogórka na plasterki.
Jajko wlej na rozgrzaną patelnię posmarowaną lekko masłem lub olejem. Smaż jajko po obu stronach. Zwróć uwagę, żeby żółtko się nie ścięło i było płynne.
Kromkę chleba posmaruj pastą z awokado, a następnie ułóż na niej plasterki ogórka i łososia. Na samą górę połóż sadzone jajko. Całość posyp czarnuszką oraz koperkiem.
Sposób 2
Awokado pokrój drobno, dodaj pieprz i sok z limonki. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W zależności od tego jak lubisz, możesz zostawić większe kawałki awokado.
Jajko roztrzep widelcem w miseczce, dodaj do niego przyprawy – sól, pieprz, paprykę.
Kromkę chleba namocz w przygotowanym jajku. Tak namoczony chleb połóż na rozgrzaną patelnię i smaż go z dwóch stron.
Kanapkę posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej plasterki ogórka i łososia. Całość posyp koperkiem oraz czarnuszką.
Wartości odżywcze (kanapka): Kcal: 291 | Białko: 19,2 | Węglowodany: 19,8 | Tłuszcze: 15,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu