Go Back

Kanapki z jajkiem, awokado i łososiem

Przygotowanie: 20 min.
Wielkość: 2 kanapki
Kalorie (porcja/sztuka): 291kcal

Składniki

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1/2 awokado
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 12 plasterków ogórka
  • 2 plasterków limonki
  • Przyprawy: czarnuszka, pieprz, sól, papryka, koperek

Instrukcja

Sposób 1

  • Awokado pokrój drobno, dodaj pieprz i sok z limonki. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W zależności od tego jak lubisz, możesz zostawić większe kawałki awokado.
  • Łososia pokrój na kawałki, a ogórka na plasterki.
  • Jajko wlej na rozgrzaną patelnię posmarowaną lekko masłem lub olejem. Smaż jajko po obu stronach. Zwróć uwagę, żeby żółtko się nie ścięło i było płynne. 
  • Kromkę chleba posmaruj pastą z awokado, a następnie ułóż na niej plasterki ogórka i łososia. Na samą górę połóż sadzone jajko. Całość posyp czarnuszką oraz koperkiem. 

Sposób 2

  • Awokado pokrój drobno, dodaj pieprz i sok z limonki. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W zależności od tego jak lubisz, możesz zostawić większe kawałki awokado.
  • Jajko roztrzep widelcem w miseczce, dodaj do niego przyprawy – sól, pieprz, paprykę. 
  • Kromkę chleba namocz w przygotowanym jajku. Tak namoczony chleb połóż na rozgrzaną patelnię i smaż go z dwóch stron. 
  • Kanapkę posmaruj pastą z awokado, ułóż na niej plasterki ogórka i łososia. Całość posyp koperkiem oraz czarnuszką.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kanapka): Kcal: 291 | Białko: 19,2 | Węglowodany: 19,8 | Tłuszcze: 15,3
Smacznego!
 
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu