Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Blaszkę posmaruj lekko olejem, ułóż na niej papier do pieczenia i posyp mozzarellą. Na przygotowanej blaszce układaj ziemniaki rzędami tak, aby kolejny rząd zakrywał ¾ poprzedniego (zdjęcie poniżej). Ziemniaki posól i lekko posyp serem mozzarella. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 min. w temperaturze 190 stopni C (wskazówka – ja użyłam blaszki 30 cm na 20 cm).
Cebulę posiekaj w drobne kawałki, razem z mięsem włóż na posmarowaną olejem patelnię. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pietruszką i papryką. W momencie, gdy mięso będzie prawie usmażone, dodaj paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Całość zalej pomidorami z puszki i smaż jeszcze ok. 5-7 minut.
Szpinak włóż na drugą patelnię (dodaj sól i czosnek) - smaż do jego zwiędnięcia.
Gotowy szpinak wymieszaj w miseczce z mascarpone.
Ziemniaki wyjmij z piekarnika, poczekaj aż chwilę się przestudzą. Na ziemniaki połóż i rozsmaruj warstwę szpinaku z mascarpone, a następnie nałóż i rozsmaruj warstwę farszu z mięsem.
Z użyciem papieru, na którym były pieczone ziemniaki zacznij zwijać całość w roladę rozpoczynając od miejsca, gdzie były kładzione ostatnie ziemniaki. Zawijaj roladę powoli, jeśli ziemniaki trochę przywarły od spodu, pomóż sobie widelcem.
Gotową, zwiniętą roladę posyp serem mozzarella, wstaw do piekarnika i piecz 15 min. w temperaturze 190 stopni C.
Po wyjęciu rolady z piekarnika można ją od razu podawać. Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Można posypać ją parmezanem do smaku.