• Przejd藕 do g艂贸wnej nawigacji
  • Przejd藕 do tre艣ci
  • Przejd藕 do g艂贸wnego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Wigilijne uszka z grzybami

13 grudnia 2019 Zostaw komentarz

Przejd藕 do przepisu Drukuj przepis

Wigilijne uszka z grzybami

Czy wyobra偶acie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? 馃槈 Ja zdecydowanie nie! Dzi艣 dziel臋 si臋 z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, kt贸rych sekretnym sk艂adnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuj臋 gor膮ce mleko, mas艂o i m膮k臋, poniewa偶 tworz膮 one idealne ciasto. Uwa偶am, 偶e nie ma lepszej receptury ni偶 ta 馃檪 . Tak przygotowane ciasto sprawia, 偶e uszka s膮 przepyszne i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach 馃檪 . Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ.

Wigilijne uszka z grzybami
Drukuj

Wigilijne uszka z grzybami

Przygotowanie: 2 hrs
Wielko艣膰: 100 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 24kcal

Sk艂adniki

Farsz

  • 40 g suszonych grzyb贸w
  • 1 du偶a cebula
  • 100 g mas艂a
  • przyprawy: s贸l, pieprz

Ciasto

  • 320 g m膮ki pszennej (2 szklanki, typ 405)
  • 180 ml gor膮cego mleka (3/4 szklanki)
  • 40 g mas艂a (2 艂y偶ki)
  • szczypta soli

Instrukcja

Farsz

  • Grzyby w艂贸偶 na sitko i zalej wrz膮tkiem. W艂贸偶 grzyby do garnka i zalej wod膮. Gotuj 30 minut na ma艂ym ogniu.
  • Cebulk臋 obierz i pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Na zimn膮 patelni臋 w艂贸偶 kawa艂ek mas艂a oraz pokrojon膮 cebulk臋. Sma偶 do momentu, a偶 cebulka b臋dzie przypieczona.
  • Gotowe grzyby odced藕 i wystud藕. Nast臋pnie pokr贸j bardzo drobno (mo偶esz zmieli膰).
  • Do miski w艂贸偶 grzyby oraz gotow膮 cebulk臋 z t艂uszczem. Wszystko dok艂adnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku sol膮 i pieprzem.

Ciasto

  • Wszystkie sk艂adniki po艂膮cz w misce lub na blacie (mleko musi by膰 gor膮ce). Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Odstaw ciasto na 10 minut.
  • Podziel ciasto na 3 cz臋艣ci i rozwa艂kuj po kolei. Ciasto rozwa艂kuj na cienki placek i wycinaj k贸艂ka za pomoc膮 kieliszka. Pozosta艂e ciasto zostaw przykryte, 偶eby nie wysch艂o.
  • Na ka偶de k贸艂ko nak艂adaj odrobin臋 farszu i zaklej jak pierogi. Na koniec z艂贸偶 uszko wok贸艂 palca i sklej ko艅ce.
  • Gotowe uszka uk艂adaj na blacie i zakrywaj 艣ciereczk膮.
  • Zagotuj wod臋 z odrobin膮 soli. Do gotuj膮cej si臋 wody wrzucaj partiami uszka i wyci膮gaj je po 2 minutach od wyp艂yni臋cia.
  • Wa偶ne! Je艣li chcesz zamrozi膰 uszka, to nie gotuj ich. Uk艂adaj surowe uszka na tacce w odst臋pach od siebie i wk艂adaj je do zamra偶alnika na 30 minut. Po tym czasie prze艂贸偶 je do worka. Po wyj臋ciu zagotuj je tak samo jak uszka 艣wie偶e.

Informacje dodatkowe

Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka): Kcal: 24 | Bia艂ko: 0,5 | W臋glowodany: 2,6 | T艂uszcze: 1,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu

Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami Wigilijne uszka z grzybami

W kategorii:Bo偶e Narodzenie, Dania g艂贸wne, Do 6 sk艂adnik贸w, Wszystkie

Poprzedni wpis 芦 Barszcz na zakwasie
Kolejny wpis Domowe fit raffaello 禄

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cze艣膰! Mam na imi臋 Sylwia i jestem autork膮 przepisynawidelcu. Przygotowuj臋 przepisy, potrawy i zdj臋cia da艅 tworzonych z pasj膮, kt贸re mam nadziej臋 zachwyc膮 Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smak贸w - Przepisy kulinarne na ka偶d膮 okazj臋 i wyszukiwarka przepis贸w

Copyright 漏 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatno艣ci