Czy wyobra偶acie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? 馃槈 Ja zdecydowanie nie! Dzi艣 dziel臋 si臋 z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, kt贸rych sekretnym sk艂adnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuj臋 gor膮ce mleko, mas艂o i m膮k臋, poniewa偶 tworz膮 one idealne ciasto. Uwa偶am, 偶e nie ma lepszej receptury ni偶 ta 馃檪 . Tak przygotowane ciasto sprawia, 偶e uszka s膮 przepyszne i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach 馃檪 . Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ.
Wigilijne uszka z grzybami
Wielko艣膰: 100 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 24kcal
Sk艂adniki
Farsz
- 40 g suszonych grzyb贸w
- 1 du偶a cebula
- 100 g mas艂a
- przyprawy: s贸l, pieprz
Ciasto
- 320 g m膮ki pszennej (2 szklanki, typ 405)
- 180 ml gor膮cego mleka (3/4 szklanki)
- 40 g mas艂a (2 艂y偶ki)
- szczypta soli
Instrukcja
Farsz
- Grzyby w艂贸偶 na sitko i zalej wrz膮tkiem. W艂贸偶 grzyby do garnka i zalej wod膮. Gotuj 30 minut na ma艂ym ogniu.
- Cebulk臋 obierz i pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Na zimn膮 patelni臋 w艂贸偶 kawa艂ek mas艂a oraz pokrojon膮 cebulk臋. Sma偶 do momentu, a偶 cebulka b臋dzie przypieczona.
- Gotowe grzyby odced藕 i wystud藕. Nast臋pnie pokr贸j bardzo drobno (mo偶esz zmieli膰).
- Do miski w艂贸偶 grzyby oraz gotow膮 cebulk臋 z t艂uszczem. Wszystko dok艂adnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku sol膮 i pieprzem.
Ciasto
- Wszystkie sk艂adniki po艂膮cz w misce lub na blacie (mleko musi by膰 gor膮ce). Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Odstaw ciasto na 10 minut.
- Podziel ciasto na 3 cz臋艣ci i rozwa艂kuj po kolei. Ciasto rozwa艂kuj na cienki placek i wycinaj k贸艂ka za pomoc膮 kieliszka. Pozosta艂e ciasto zostaw przykryte, 偶eby nie wysch艂o.
- Na ka偶de k贸艂ko nak艂adaj odrobin臋 farszu i zaklej jak pierogi. Na koniec z艂贸偶 uszko wok贸艂 palca i sklej ko艅ce.
- Gotowe uszka uk艂adaj na blacie i zakrywaj 艣ciereczk膮.
- Zagotuj wod臋 z odrobin膮 soli. Do gotuj膮cej si臋 wody wrzucaj partiami uszka i wyci膮gaj je po 2 minutach od wyp艂yni臋cia.
- Wa偶ne! Je艣li chcesz zamrozi膰 uszka, to nie gotuj ich. Uk艂adaj surowe uszka na tacce w odst臋pach od siebie i wk艂adaj je do zamra偶alnika na 30 minut. Po tym czasie prze艂贸偶 je do worka. Po wyj臋ciu zagotuj je tak samo jak uszka 艣wie偶e.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 sztuka): Kcal: 24 | Bia艂ko: 0,5 | W臋glowodany: 2,6 | T艂uszcze: 1,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz