Wieniec cynamonowy, inaczej kringel estoński, to absolutny hit 🙂 . Nie dość, że jest przepyszny, to świetnie się prezentuje. Jeśli lubicie wypieki takie jak cinnamon rolls, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wieńce będą genialnym pomysłem na prezent, jeśli wybieracie się w gości 🙂 . Możecie przewiązać je wstążeczkami, które dodadzą uroku.
Wieniec cynamonowy
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 511kcal
Składniki
ciasto
- 500 g mąki pszennej (typ 405)
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 60 g masła
- 7 g drożdży suchych
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie
- 70 g cukru brązowego (4 łyżki)
- 60 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
ciasto
- Do miski wsyp mąkę oraz drożdże, a następnie wymieszaj.
- W garnuszku rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj do mąki.
- Następnie dodaj jajka i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- Wszystkie składniki wyrabiaj w misie lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
- Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel na tyle części, ile chcesz otrzymać wieńców (z podanych składników możesz otrzymać 2 duże wieńce albo 6 małych albo 1 duży i 3 małe). Każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt, a następnie rozsmaruj na nim nadzienie.
- Zawiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie przetnij rulon na pół i złóż naprzemiennie w warkocz tak, aby rozcięte ciasto było na wierzchu.
- Z warkocza uformuj okrągły wieniec.
- Gotowe wieńce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż wieńce do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać wieńce cukrem pudrem albo polać lukrem.
nadzienie
- W garnku rozpuść masło. Przelej je do miski i następnie dodaj cukier oraz cynamon.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka z 6): Kcal: 511 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 76,2 | Tłuszcze: 17,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz