• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Wieniec cynamonowy – kringel estoński

22 grudnia 2019 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Wieniec cynamonowy, inaczej kringel estoński, to absolutny hit 🙂 . Nie dość, że jest przepyszny, to świetnie się prezentuje. Jeśli lubicie wypieki takie jak cinnamon rolls, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wieńce będą genialnym pomysłem na prezent, jeśli wybieracie się w gości 🙂 . Możecie przewiązać je wstążeczkami, które dodadzą uroku.

wieniec cynamonowy
Drukuj

Wieniec cynamonowy

Przygotowanie: 2 hrs 30 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 511kcal

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej (typ 405)
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 60 g masła
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

nadzienie

  • 70 g cukru brązowego (4 łyżki)
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcja

ciasto

  • Do miski wsyp mąkę oraz drożdże, a następnie wymieszaj.
  • W garnuszku rozpuść masło i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj do mąki.
  • Następnie dodaj jajka i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • Wszystkie składniki wyrabiaj w misie lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Gotowe ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel na tyle części, ile chcesz otrzymać wieńców (z podanych składników możesz otrzymać 2 duże wieńce albo 6 małych albo 1 duży i 3 małe). Każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt, a następnie rozsmaruj na nim nadzienie.
  • Zawiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie przetnij rulon na pół i złóż naprzemiennie w warkocz tak, aby rozcięte ciasto było na wierzchu.
  • Z warkocza uformuj okrągły wieniec.
  • Gotowe wieńce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż wieńce do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać wieńce cukrem pudrem albo polać lukrem.

nadzienie

  • W garnku rozpuść masło. Przelej je do miski i następnie dodaj cukier oraz cynamon.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka z 6): Kcal: 511 | Białko: 12,4 | Węglowodany: 76,2 | Tłuszcze: 17,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy wieniec cynamonowy

W kategorii:Boże Narodzenie, Pozostałe, Przekąski, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Pierniczki
Kolejny wpis Piernik »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności