Kiedy usłyszałam, że można zrobić bezy bez jajek, trochę nie wierzyłam 😉 . Postanowiłam sprawdzić, czy uda się zrobić klasyczne bezy z wody po ciecierzycy. Ku mojemu zdziwieniu, bezy wegańskie smakują niemal identyczne jak te z białek. Masa ubija się dłużej niż z klasycznych białek, ale to chyba jedyna różnica jaką zauważyłam. Polecam wypróbować ten przepis. Sprawdzi się idealnie dla osób z nietolerancją pokarmową na jajka albo gdy zostanie Wam woda po ciecierzycy 😉 .
Wegańskie mini bezy
Wielkość: 30 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 31kcal
Składniki
- 150 ml wody po ciecierzycy w puszce (standardowa puszka 400 g)
- 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
- odrobina barwnika w wybranym kolorze
- opcjonalnie: kolorowa posypka
Instrukcja
- Ciecierzycę odsącz z wody.
- Wodę po ciecierzycy wlej do miski. Ubijaj do powstania sztywnej masy.
- Stopniowo dodawaj cukier puder, aż piana będzie błyszcząca.
- Przygotuj rękaw cukierniczy do nakładania masy. Na ścianki wsyp odrobinę barwnika i następnie nakładaj masę.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj rękawem okręgi i mini bezy (wskazówka: jeśli chcesz wykonać lizaki, formuj bezy na patykach do szaszłyków lub wbij delikatnie patyki po upieczeniu bez). Z podanych proporcji wychodzą 2 duże blachy bez.
- Piecz bezy 60 min. w temperaturze 100 stopni C.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 31 | Białko: 0,3 | Węglowodany: 7,1 | Tłuszcze: 0,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz