Lubicie orzeźwiające i lekkie ciasta? Mam dla Was propozycję na niezwykle smaczną, a do tego wegańską i bezglutenową tartę z malinami i limonką. Jest lekko kwaskowata z odrobiną słodyczy, dzięki czemu chętnie sięgniecie po kolejny kawałek 🙂 .
Wegańska tarta z malinami i limonką
Wielkość: 10 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 193kcal
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki owsianej (1,5 szklanki)
- 100 g masła roślinnego
- 50 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
Masa
- 400 g mleka kokosowego (1 puszka)
- 200 g mrożonych malin (1,5 szklanki)
- 100 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 2 łyżki agar-agar
- 1 limonka
Instrukcja
Ciasto kruche
- Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto rękoma lub mikserem (masło musi oblepić całą mąkę i erytrytol).
- Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam o średnicy 20 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Na tak przygotowane ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego 300 g ryżu (dzięki temu boki nie opadną, a ciasto się nie odkształci). Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.*
- Po tym czasie wyjmij papier z ryżem, a ciasto włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.*
- Wyjmij ciasto do ostygnięcia.
- *jeśli chcesz pominąć punkty z ryżem (4 i 5): wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 20 minut.
Masa
- Mleko kokosowe wlej do rondelka. Dodaj do niego maliny oraz erytytol i agar-agar. Całość gotuj na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając (postaraj się docisnąć maliny do brzegów, aby wypuściły sok).
- Po 15 minutach zdejmij rondelek i poczekaj chwilę, aż masa wystygnie. Dodaj sok z limonki i wymieszaj.
- Przelej masę do blendera i zblenduj na jednolitą masę.
- Następnie przelej masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek malin.
- Na wcześniej upieczone ciasto wylej najpierw mieszankę z pestkami malin, a następnie część przelaną przez sitko (dzięki temu góra tarty będzie gładka). Wyrównaj wierzch szpatułką.
- Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a po tym przełóż tartę do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem ozdób tartę według uznania (można na górę dodać odrobinę mascarpone i posypać malinami). Tartę trzymaj w lodówce.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 193 | Białko: 3,6 | Węglowodany: 19,5 | Tłuszcze: 11,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Julia
Wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę wypróbować❤️
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję 🙂 Proszę dać znać jak smakowała ❤️
Agata
Ale ta tarta przepieknie wygląda. Jak smakuje tak jak wygląda to biore w ciemno 😀
Przepisy na widelcu
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 . Jest naprawdę pyszna, polecam wypróbować 🙂 .
koko_w_czoko
Dzień dobry!
Wszystko super ale zazwyczaj w przepisach jest dużo mniej agaru – u Pani aż dwie łyżki.
Galaretka wyszła bardzo sztywna, jak kauczuk 🙂 Zastanawiam się czy w przepisie nie powinny być raczej 2 łyżeczki a nie łyżki?
Chyba, że cel jest zamierzony i ma być taka mocno, mocno ścięta 🙂
Przepisy na widelcu
Dzień dobry 🙂 Założenie było takie, żeby masa w tarcie była zwarta. Użyłam 2 płaskich łyżek agaru – nie miałam wrażenia kauczuka 🙂 Wypróbuję też z mniejszą ilością 🙂
czarna
Super sie prezentuje, w poniedziałek robie. Mam pare pytań:
1. Czy koniecznie musi być mleko kokosowe z puszki? Czy moge zastąpić np, mlekiem ryżowym,jeśli nie to dlaczego?
2. Na jaką srednice wystarczą składniki? Posiadam blache na srednice 28 cm, czy powinnam zwiekszyć składniki dwukrotnie?
czarna
Super sie prezentuje,mam pare pytań;
1. Czy koniecznie musi być mleko kokosowe z puszki, czy moge użyć np ryżowego z kartonu,jeśli nie to dlaczego?
2. Na jaką srednice podała Pani składniki?
3. Czy musze przelewać mase przez sito?
Przepisy na widelcu
1. Może być mleko ryżowe, ale zmieni smak.
2. Średnica 20 cm
3. Masę przesiewamy przez sito, żeby pozbyć się pestek malin. W przeciwnym razie tarta nie będzie gładka.
Babeczka
Czy można użyć zwykłej mąki pszennej zamiast owsianej :)?
Przepisy na widelcu
Oczywiście 🙂