• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Wegańska tarta z malinami i limonką

25 sierpnia 2019 11 komentarzy

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Wegańska tarta z malinami i limonką

Lubicie orzeźwiające i lekkie ciasta? Mam dla Was propozycję na niezwykle smaczną, a do tego wegańską i bezglutenową tartę z malinami i limonką. Jest lekko kwaskowata z odrobiną słodyczy, dzięki czemu chętnie sięgniecie po kolejny kawałek 🙂 .

Wegańska tarta z malinami i limonką
Drukuj

Wegańska tarta z malinami i limonką

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 10 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 193kcal

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki owsianej (1,5 szklanki)
  • 100 g masła roślinnego
  • 50 g erytrytolu (lub innego słodzidła)

Masa

  • 400 g mleka kokosowego (1 puszka)
  • 200 g mrożonych malin (1,5 szklanki)
  • 100 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 2 łyżki agar-agar
  • 1 limonka

Instrukcja

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto rękoma lub mikserem (masło musi oblepić całą mąkę i erytrytol).
  • Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam o średnicy 20 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Na tak przygotowane ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego 300 g ryżu (dzięki temu boki nie opadną, a ciasto się nie odkształci). Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.*
  • Po tym czasie wyjmij papier z ryżem, a ciasto włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.*
  • Wyjmij ciasto do ostygnięcia.
  • *jeśli chcesz pominąć punkty z ryżem (4 i 5): wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 20 minut.

Masa

  • Mleko kokosowe wlej do rondelka. Dodaj do niego maliny oraz erytytol i agar-agar. Całość gotuj na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając (postaraj się docisnąć maliny do brzegów, aby wypuściły sok).
  • Po 15 minutach zdejmij rondelek i poczekaj chwilę, aż masa wystygnie. Dodaj sok z limonki i wymieszaj.
  • Przelej masę do blendera i zblenduj na jednolitą masę.
  • Następnie przelej masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek malin.
  • Na wcześniej upieczone ciasto wylej najpierw mieszankę z pestkami malin, a następnie część przelaną przez sitko (dzięki temu góra tarty będzie gładka). Wyrównaj wierzch szpatułką.
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a po tym przełóż tartę do lodówki na 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ozdób tartę według uznania (można na górę dodać odrobinę mascarpone i posypać malinami). Tartę trzymaj w lodówce.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 193 | Białko: 3,6 | Węglowodany: 19,5 | Tłuszcze: 11,7
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką Wegańska tarta z malinami i limonką

W kategorii:Ciasta, Fit, Słodkie, Wegetariańskie, Wielkanoc, Wszystkie

Poprzedni wpis « Lekka sałatka z pora
Kolejny wpis Fit czekolada z orzechami »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Julia

    25 sierpnia 2019 o 19:15

    Wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę wypróbować❤️

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      26 sierpnia 2019 o 12:37

      Bardzo dziękuję 🙂 Proszę dać znać jak smakowała ❤️

      Odpowiedz
  2. Agata

    26 sierpnia 2019 o 17:57

    Ale ta tarta przepieknie wygląda. Jak smakuje tak jak wygląda to biore w ciemno 😀

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      27 sierpnia 2019 o 12:38

      Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 . Jest naprawdę pyszna, polecam wypróbować 🙂 .

      Odpowiedz
  3. koko_w_czoko

    14 czerwca 2020 o 09:27

    Dzień dobry!
    Wszystko super ale zazwyczaj w przepisach jest dużo mniej agaru – u Pani aż dwie łyżki.
    Galaretka wyszła bardzo sztywna, jak kauczuk 🙂 Zastanawiam się czy w przepisie nie powinny być raczej 2 łyżeczki a nie łyżki?
    Chyba, że cel jest zamierzony i ma być taka mocno, mocno ścięta 🙂

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      16 czerwca 2020 o 15:13

      Dzień dobry 🙂 Założenie było takie, żeby masa w tarcie była zwarta. Użyłam 2 płaskich łyżek agaru – nie miałam wrażenia kauczuka 🙂 Wypróbuję też z mniejszą ilością 🙂

      Odpowiedz
  4. czarna

    3 czerwca 2021 o 20:58

    Super sie prezentuje, w poniedziałek robie. Mam pare pytań:
    1. Czy koniecznie musi być mleko kokosowe z puszki? Czy moge zastąpić np, mlekiem ryżowym,jeśli nie to dlaczego?
    2. Na jaką srednice wystarczą składniki? Posiadam blache na srednice 28 cm, czy powinnam zwiekszyć składniki dwukrotnie?

    Odpowiedz
  5. czarna

    3 czerwca 2021 o 21:02

    Super sie prezentuje,mam pare pytań;
    1. Czy koniecznie musi być mleko kokosowe z puszki, czy moge użyć np ryżowego z kartonu,jeśli nie to dlaczego?
    2. Na jaką srednice podała Pani składniki?
    3. Czy musze przelewać mase przez sito?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      1 lipca 2021 o 20:47

      1. Może być mleko ryżowe, ale zmieni smak.
      2. Średnica 20 cm
      3. Masę przesiewamy przez sito, żeby pozbyć się pestek malin. W przeciwnym razie tarta nie będzie gładka.

      Odpowiedz
  6. Babeczka

    17 lutego 2022 o 18:00

    Czy można użyć zwykłej mąki pszennej zamiast owsianej :)?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      20 lutego 2022 o 20:39

      Oczywiście 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2022 przepisynawidelcu | polityka prywatności