Kr贸lowa jest tylko jedna – beza! 馃檪 Mo偶na przygotowa膰 j膮 na wiele sposob贸w i z r贸偶nymi dodatkami. Dzi艣 w towarzystwie kremu oraz truskawek i migda艂贸w. Wierzcie mi, jest warta grzechu 馃槈 .
Tort bezowy z truskawkami
Wielko艣膰: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 294kcal
Sk艂adniki
beza
- 6 bia艂ek (wielko艣ci L)
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
krem
- 250 g mascarpone
- 100 g kajmaku
owoce
- 200 g truskawek
dodatkowo
- 20 g p艂atk贸w migda艂贸w (opcjonalnie)
Instrukcja
beza
- Bia艂ka wlej do miski, dodaj s贸l i ubijaj na sztywn膮 pian臋.
- Nast臋pnie dodawaj cukier (najlepiej po 艂y偶ce) ca艂y czas ubijaj膮c. Piana musi by膰 sztywna i b艂yszcz膮ca.
- Na 2 blaszkach wy艂o偶onych papierem do pieczenia narysuj okr臋gi (u mnie o 艣rednicy 21 cm).
- Nast臋pnie rozprowad藕 bez臋 i uformuj j膮 za pomoc膮 艂y偶ki.
- Wstaw blaszki do nagrzanego piekarnika (jedn膮 na g贸rn膮 p贸艂k臋, a drug膮 na doln膮) i piecz 5 minut w temperaturze 150 stopni C (g贸ra d贸艂, z termoobiegiem). Nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 90 stopni C (g贸ra d贸艂, z temoobiegiem) i piecz bez臋 2,5 godziny.
- Po upieczeniu zostaw bez臋 do ostygni臋cia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (najlepiej zostawi膰 j膮 na ca艂膮 noc).
- Nast臋pnego dnia wyjmij oba blaty, a w mi臋dzyczasie przygotuj krem. Nak艂adaj 戮 kremu na dolny blat, pokr贸j kilka truskawek i przykryj drugim blatem.
- Pozosta艂y krem po艂贸偶 na g贸rny blat i pouk艂adaj na nim truskawki. Posyp migda艂ami.
krem
- Mascarpone zmiksuj z kajmakiem.
Informacje dodatkowe
Warto艣ci od偶ywcze (1 porcja): Kcal: 294 | Bia艂ko: 6,3 | W臋glowodany: 35,7 | T艂uszcze: 14,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu
Taja
To jest przepis na tort idealny!
Przepisy na widelcu
bardzo dzi臋kuj臋 za komentarz! 馃檪 ciesz臋 si臋, 偶e mog臋 podzieli膰 si臋 dobrym przepisem 馃檪