Przepyszne fit tartaletki na spodzie z amarantusa ekspandowanego i daktyli. Środek na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem jeżyn i syropu klonowego. Całość dopełniona smakiem fig, które również pięknie się prezentują. Idealny deser na pochmurne dni 🙂 .
Tartaletki z amarantusem, figami i jeżynami
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 156kcal
Składniki
- 50 g amarantusa ekspandowanego (1 1/4 szklanki)
- 50 g daktyli suszonych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki agar-agar
- 2 figi
- 50 g jeżyn
Instrukcja
- Daktyle włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wylej wodę i zmiksuj daktyle na gęstą papkę.
- Amarantus wsyp do miski, dodaj do niego daktyle, łyżkę syropu klonowego oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj, do połączenia wszystkich składników.
- Foremki na tartaletki natłuść za pomocą pędzelka i ułóż na nich przygotowany spód (dociśnij amarantus do brzegów). Wstaw je do lodówki.
- Mleczko kokosowe wlej do garnka, dodaj do niego agar-agar oraz 2 łyżki syropu klonowego. Następnie dodaj 4-5 jeżyn i dociśnij je do ścianek garnka, żeby puściły sok. Całość gotuj około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gotową mieszankę zblenduj na jednolitą masę.
- Wyjmij tartaletki z lodówki i na każdą wylej gotową masę z mleczka kokosowego. Odstaw do ostygnięcia.
- Figi pokrój w cienkie plastry, a jeżyny na pół. Układaj je na tartaletkach. Gotowe tartaletki można dodatkowo polać syropem klonowym.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 156 | Białko: 2,5 | Węglowodany: 22,2 | Tłuszcze: 6,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz