Lato to czas, w którym królują sezonowe owoce. Warto sięgać po nie do naszych wypieków. Moja propozycja na dziś, to tarta z owocami z dodatkiem kajmaku oraz masy z mascarpone i śmietanki. Połączenie wszystkich składników czyni ten wypiek wyjątkowym, dlatego nie może zabraknąć go na waszym stole 🙂 .
Tarta z owocami
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 519kcal
Składniki
ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru (1/4 szklanki)
nadzienie
- 1/2 puszki kajmaku
- 200 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 80 g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 200 g malin
- 200 g borówek
Instrukcja
- Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy.
- Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) posmarowanej masłem (wskazówka: ciasto najprościej rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką, następnie przenieść ciasto na papierze na formę do tarty i obrócić papierem do góry).
- Usuń nadmiar ciasta z boków, a jeśli zostały miejsca niepokryte ciastem, to doklej je kawałkami. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj ciasto.
- Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Odstaw ciasto do ostygnięcia.
- W tym czasie ubij śmietankę na najwyższych obrotach, a pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.
- Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty.
- Gotową tartę przełóż do lodówki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 519 | Białko: 8 | Węglowodany: 57,7 | Tłuszcze: 29,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Marika
Jaka duża forma od tarty?
Przepisy na widelcu
Ja użyłam formy o średnicy 24 cm, ale może być również 26 cm. Pozdrawiam 🙂
Lm821
A nie trzeba sypać fasoli na ciasto?
Przepisy na widelcu
Można użyć fasoli lub ryżu do pieczenia, ale nie jest to konieczne 🙂