• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Tarta z owocami

13 lipca 2019 4 komentarze

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Tarta z owocami

Lato to czas, w którym królują sezonowe owoce. Warto sięgać po nie do naszych wypieków. Moja propozycja na dziś, to tarta z owocami z dodatkiem kajmaku oraz masy z mascarpone i śmietanki. Połączenie wszystkich składników czyni ten wypiek wyjątkowym, dlatego nie może zabraknąć go na waszym stole 🙂 .

Tarta z owocami
Drukuj

Tarta z owocami

Przygotowanie: 1 h. 30 min.
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 519kcal

Składniki

ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru (1/4 szklanki)

nadzienie

  • 1/2 puszki kajmaku
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 200 g malin
  • 200 g borówek

Instrukcja

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mieszadłem miksera. Następnie dodaj jajko i cukier puder. Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy.
  • Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) posmarowanej masłem (wskazówka: ciasto najprościej rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką, następnie przenieść ciasto na papierze na formę do tarty i obrócić papierem do góry).
  • Usuń nadmiar ciasta z boków, a jeśli zostały miejsca niepokryte ciastem, to doklej je kawałkami. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj ciasto.
  • Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  • W tym czasie ubij śmietankę na najwyższych obrotach, a pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty.
  • Gotową tartę przełóż do lodówki.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 519 | Białko: 8 | Węglowodany: 57,7 | Tłuszcze: 29,5
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami Tarta z owocami

W kategorii:Ciasta, Desery, Słodkie, Wielkanoc, Wszystkie

Poprzedni wpis « Bataty faszerowane mięsem
Kolejny wpis Rogaliki maślane »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Marika

    13 lipca 2019 o 20:57

    Jaka duża forma od tarty?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      13 lipca 2019 o 21:10

      Ja użyłam formy o średnicy 24 cm, ale może być również 26 cm. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Lm821

    21 września 2019 o 16:01

    A nie trzeba sypać fasoli na ciasto?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      21 września 2019 o 20:00

      Można użyć fasoli lub ryżu do pieczenia, ale nie jest to konieczne 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności