• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Tarta z masą kajmakową i malinami

7 czerwca 2020 Zostaw komentarz

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

Tarta z masą kajmakową

Czerwiec kojarzy mi się z pysznymi, letnimi ciastami 🙂 . Przygotowałam przepis na bardzo prostą tartę, która zawsze się udaje! Możecie wykorzystać do niej owoce sezonowe, świetnie sprawdzą się maliny, truskawki i borówki. Pamiętajcie, że jeśli chcecie ozdobić tartę kwiatami, to przed ich włożeniem w krem zawińcie ich końcówki w folię spożywczą 🙂 .

Tarta z masą kajmakową
Drukuj

Tarta z masą kajmakową i malinami

Przygotowanie: 1 h. 15 min.
Wielkość: 12 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 429kcal

Składniki

ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 120 g masła (zimnego)
  • 10 g cukru pudru (1 łyżka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

krem

  • 500 g mascarpone
  • 460 g masy kajmakowej (1 puszka)

dodatkowo

  • 200 g malin lub innych owoców
  • 20 g migdałów w płatkach

Instrukcja

ciasto kruche

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Przełóż ciasto do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) i wyrównaj. Jeśli gdzieś pojawią się braki ciasta, doklej z innej, wystającej części. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż na nie papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną.
  • Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty.
  • Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
  • Po tym czasie ściągnij papier z ryżem. Piecz ciasto przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez temoobiegu).
  • Gotową tartę ostudź i w tym czasie przygotuj krem.
  • Wyłóż krem na ostudzone ciasto i wyrównaj za pomocą łyżki. Na wierzch dodaj maliny lub inne owoce i posyp migdałami.
  • Gotową tartę włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

krem

  • Mascarpone włóż do miski i dodaj do niego kajmak. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 porcja z 12): Kcal: 429 | Białko: 7,4 | Węglowodany: 39,7 | Tłuszcze: 27,2
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Tarta z masą kajmakową Tarta z masą kajmakową

W kategorii:Ciasta, Desery, Słodkie, Wszystkie

Poprzedni wpis « Tort bezowy z truskawkami
Kolejny wpis Mini naleśniczki z kefirem »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności