Tarta rustykalna to idealna propozycja danie obiadowe lub na kolacje. Świetnie sprawdzi się także na spotkania w większym gronie. Smakuje zarówno w wersji ciepłej oraz zimnej. Jej nierówno złożone boki dodają uroku i tworzą danie wyjątkowe 😊 . Połączenie kurek z serkiem i karmelizowaną cebulką jest wręcz idealne 😊 .
Tarta rustykalna z kurkami i karmelizowaną cebulką
Wielkość: 8 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 260kcal
Składniki
ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
- 120 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
farsz
- 200 g kurek
- 150 g serka śmietankowego lub ricotty
- 1 cebula czerwona
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo
- 1 łyżeczka sezamu łuskanego
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka mleka
Instrukcja
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Kurki umyj i włóż na patelnię z łyżką masła. Dodaj pieprz i sól. Smaż do momentu, aż kurki zmniejszą swoją objętość. Pietruszkę pokrój drobno i dodaj do kurek.
- Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Włóż na drugą, rozgrzaną i suchą patelnię. Następnie dodaj łyżkę cukru i smaż na małym ogniu aż cebula będzie miękka.
- Odstaw kurki i cebulę do ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Nie musi być to idealny okrąg, ponieważ później brzegi ciasta będą złożone.
- Na środek ciasta wyłóż serek śmietankowy, rozsmaruj je pozostawiając około 3-4 cm od brzegu.
- Następnie wyłóż kurki i cebulkę. Brzegi ciasta złóż do środka.
- Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim ciasto. Posyp brzegi sezamem.
- Włóż tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): Kcal: 260 | Białko: 5,5 | Węglowodany: 23,6 | Tłuszcze: 16,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz