Wyśmienita i aromatyczna szarlotka z jabłkami i budyniem, to jedno z najpopularniejszych i lubianych wypieków. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym i odrobiną cynamonu pozwoliło uzyskać efekt wyjątkowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, z porcją lodów waniliowych, jak i na zimno 🙂 .
Szarlotka z budyniem
Wielkość: 15 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 260kcal
Składniki
Ciasto kruche
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 150 g mąki owsianej (1 szklanka)
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g erytrytolu (1/3 szklanki)
Masa budyniowa
- 900 ml mleka 1,5 % (3,5 szklanki)
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka prażone - 1 słoik (810 g)
Instrukcja
Ciasto kruche
- Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie składniki ugniataj do powstania jednolitej masy.
- Ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do lodówki na 30min, a drugą do zamrażalnika.
- W tym czasie wykonaj masę budyniową (instrukcja w osobnym punkcie).
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wskazówka: ja użyłam blaszki o wymiarach 20 cm na 30 cm). Jeśli wyjdzie nierówny kawałek, doklej brakujące miejsca. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Na ciasto wylej przygotowaną masę budyniową, a na nią połóż jabłka.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce. Tak przygotowanym ciastem posyp jabłka na górze.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem po ostygnięciu. Ciasto może stać kilka dni w lodówce.
Masa budyniowa
- Budynie zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj 900 ml mleka. Dodaj do nich 2 łyżeczki erytrytolu. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę cynamonu i wszystko wymieszaj. Odstaw masę do lekkiego ostygnięcia.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 260 | Białko: 6,6 | Węglowodany: 29,8 | Tłuszcze: 12,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz