Jesienią w mojej kuchni często gości zapach cynamonu. Uwielbiam dodawać go do wypieków i łączyć z innymi produktami, ponieważ nadaje im wyjątkowego smaku. O tej porze roku nie może zabraknąć wypieków, takich tak szarlotka, w której cynamon jest obowiązkowy 🙂 . Dziś przygotowałam szarlotkę, którą otulają warstwy aromatycznych jabłek, oprószonych delikatnym cukrem i cynamonem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, podana z porcją lodów lub bitą śmietaną, ale sprawdzi się także w wersji na zimno 🙂 .
Szarlotka warstwowa
Wielkość: 10 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 319kcal
Składniki
- 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 200 g masła
- 150 g gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
- 5 łyżek cukru pudru
- 6-7 szt. jabłek
- 2 łyżki cynamonu
Instrukcja
- Mąkę włóż do miski, dodaj do niej 2 łyżki cukru pudru, zimne masło oraz jogurt grecki.
- Wyrabiaj składniki na stolnicy albo w mikserze.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj jabłka: obierz owoce i wydrąż pestki. Następnie pokrój je w półksiężyce.
- Jabłka włóż do miski, posyp cynamonem i cukrem pudrem. Wszystko wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj. Wytnij kawałek większy niż średnica tortownicy (ja użyłam o średnicy 22 cm) i przełóż ciasto, wypełniając spód i brzegi formy (1/3 ciasta zostaw na później). Dokładnie dociśnij ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem.
- Następnie układaj jabłka warstwami do wypełnienia całej formy.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości około 2 cm.
- Nakładaj paski na wierzch szarlotki w taki sposób, żeby były splecione i zakrywały jabłka (zobacz na zdjęciach poniżej).
- Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu), do zarumienienia górnej warstwy.
- Szarlotkę można podać z lodami waniliowymi, bitą śmietaną albo samą. Najlepiej smakuje na ciepło.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 319 | Białko: 5,6 | Węglowodany: 41,9 | Tłuszcze: 15,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Aaia
Dzisiaj zrobiłam, mega pyszna
Przepisy na widelcu
Świetnie! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowała! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.